Angajatorul doreste sa stie daca poate stipula in preavizul de concediere individuala, din cauza restructurarii postului, pentru motive ce nu tin de persoana angajatului, ca se permite angajatului ce va fi restructurat, pe toata perioada prezivului, sa absenteze de la locul de munca, jumatate din programulde lucru.
Dorim sa stim daca acest lucru se poate sustine, fara a se afecta drepturile salariale ale angajatului.
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Tot ceea ce este favorabil salariatului este permis. Angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca (art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat).
Acordarea drepturilor salariatilor este obligatorie atat daca aceste drepturi izvorasc din dispozitii legale, cat si din prevederile cuprinse in contractele colective de munca incheiate la diferitele niveluri sau in contractele individuale de munca.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Diurna legala in Romania si in strainatate
Clauza potrivit careia angajatorul acorda salariatilor aceasta facilitate a fost reglementata in Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010. Astfel, potrivit art. 74 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru perioada 2007 - 2010, in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de patron.
Pentru acordarea acestei facilitati incheiati un act aditional la contractul individual de munca in care stabiliti ca pe durata preavizului salariatul va absenta de la locul de munca jumatate din programul de lucru, fara ca aceasta sa afecteze drepturile salariale (art. 17 alin. (5), coroborat cu art. 40 alin. (2) lit. c) si art. 67 din Codul muncii).
raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro