Un sondaj INSOMAR, realizat in cadrul proiectului "FEMINA", arata ca, in Romania, una din trei femei este discriminata la locul de munca, dar numai 2% din cazuri ajung in justitie pentru ca, de regula, procesele sunt lungi si fara rezultat.
Iustina Ionescu, avocat Femina Romania sustine ca: "instantele din Romania si CNCD au inceput sa dea hotarari prin care sanctioneaza pe cei care discrimineaza pe criteriul sex, discrimineaza femeile in relatiile de munca. Este adevarat ca nu este suficient sa ai o hotarare din partea unei instante sau a unei autoritati."
Cele mai multe situatii de discriminare la locul de munca se concretizeaza in concedieri ce pleaca de la decizia angajatelor in cauza de a deveni mame sau desfiintarea postului pe timpul concediului de maternitate.
In acest context, exista o serie de proiecte finantate din fonduri europene care vin in sprijinul femeilor, oferindu-le consiliere si acces la informatii. Un astfel de exemplu este si proiectul Femina, in cadrul caruia exista posibilitatea de consiliere juridica online si informare pentru ca femeile de pe piata muncii "sa fie mai puternice si sa poata purta o discutie pe pozitii cat posibil de egalitate cu angajatorul" a declarat Iustina Ionescu.
Sursa: costelgilca.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<