Calcul concediu medical: cum calculam CAS in cazul concediilor medicale?

Raluca Dimitriu
Raluca Dimitriu
22 Martie 2018
22 Martie 2018
Raluca Dimitriu
Raluca Dimitriu
calcul concediu medicalcalcul concediu medical 2018calcul concediu maternitate 2018concediu medical platit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Calcul concediu medical 2018, oare cum se va calcula CAS, date fiind noile conditii? 

Cum problema calculului CAS in cazul concediilor medicale este probabil cea mai fierbinte tema a momentului, va prezentam in cele ce urmeaza cele trei etape prin care am trecut numai de la inceputul acestui an in materia bazei de calcul a CAS in cazul concediilor medicale, pentru a vedea care este solutia in prezent.

I. In luna ianuarie 2018, potrivit prevederilor in vigoare la acel moment din Codul fiscal, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata pentru indemnizatiile medicale consta intr-o cota de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.

Cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical?

Cum conform art. 15 din Legea nr. 3/2018 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 este de 4.162 lei, baza de calcul al CAS datorat pentru indemnizatiile medicale era de 35% din suma de 4162 lei. La aceasta suma se aplica cota de 25%.


Asadar: 35% din 4162 lei = 1457

1457x 25% = 364 lei era contributia de asigurari sociale.


Dar cum CAS se raporta la indemnizatia obtinuta, ci la un reper exterior, se putea ajunge la situatii in care contributia de asigurari sociale sa fie mai mare decat indemnizatia medicala.


CAS in cazul concediilor medicale, in 2018, detalii aici >>>

Sa luam exemplul unei salariate angajata cu timp partial de 1 ora zi si 5 ore pe saptamana, care a prezentat concediu medical cod 08. Concediul medical calculat pe luna ianuarie 2018 ar fi avut valoarea de 163 lei, din care ar fi trebuit sa se scada contributia de asigurari sociale de 364 lei. Ramanea astfel cu un salariu net in suma de minus 201 lei!


Calcul concediu medical - Cine plateste concediul medical?
 
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
 
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
 
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), incepand cu:
 
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a salariatului sau a pensionarii acestuia;

Cate zile de concediu medical plateste angajatorul? Doar 5, din ziua a sasea se va plati din FNUASS.


Care este perioada maxima de zile acordate pentru concediul medical?

Conform legislatiei in vigoare, in mod normal, unui angajat roman nu i se pot acorda mai mult de 45 de zile de concediu medical, pentru incapacitate temporara de munca, in ultimul an.

Dar, in cazul situatiilor speciale, un angajat poate beneficia de prelungirea incapacitatii temporare de munca pana la 183 de zile, in cursul unui an.

Desigur, dupa perioada maxima admisa de 45 de zile, salariatului i se va prelungi concediul medical de catre medicul curant de specialitate. Care este perioada maxima de zile acordate pentru concediul medical?
 

Concediu medical platit - baza de calcul

II.  Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale s-a modificat in sensul de a nu mai reprezenta 35% din castigul salarial mediu brut ci indemnizatia insasi.


Astfel, spre exemplu, in cazul unei indemnizatii medicale de 1000 lei, contributia de asigurari sociale trebuia sa fie calculata la suma de 1000 lei.

Potrivit art. III alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 3/2018,  aceste modificari s-au aplicat incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018. Intrucat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2018 a intrat in vigoare la data de 8 februarie 2018, angajatorii care intocmisera statele de salarii au fost nevoiti sa rectifice.

III. Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2018 privind reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii publicata in  Monitorul Oficial nr. 190 din 1 martie 2018, se revine asupra acestei prevederi!


De aceasta data se introduce o plafonare a bazei de calcul al CAS la 115 lei.

CAS in cazul concediilor medicale pentru incapacitate temporara de munca, vezi detalii >>>


Calcul concediu medical intre 1 ianuarie - 30 iunie 2018

Intr-adevar, conform acestui ultim act normativ, in cazul persoanelor care in intervalul 1 ianuarie 2018-30 iunie 2018 inclusiv se afla sau intra in concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii ori pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018, baza de calul va fi diferita.

Astfel, se ia ca reper o suma reprezentand 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical. Asadar:

35% din 3131 lei = 1096

10,5% x 1096 = 115 lei


Cuantumul contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat acest nivel de 115 lei pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical initiale acordate oricand in perioada 1 ianuarie 2018- 30 iunie 2018 inclusiv, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 iulie 2018.


Concediu medical pentru maternitate in 2018

La fel, in cazul persoanelor care in intervalul 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 inclusiv se afla sau intra in concediu medical pentru maternitate, risc maternal ori pentru ingrijirea copilului bolnav, incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018, cuantumul contributiei de asigurari sociale datorate nu poate fi mai mare de 115 lei. Aceasta limitare a CAS se aplica pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical initiale acordate oricand in perioada 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 inclusiv, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 octombrie 2018.

Aceste prevederi se aplica retroactiv, incepand cu 1 ianuarie 2018, astfel incat ordonanta stabileste ca, pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate aferente anului 2018 platite inainte de 1 martie 2018, pentru care cuantumul contributiei de asigurari sociale aferent acestor indemnizatii este mai mare decat 115 lei, angajatorul/platitorul efectueaza regularizarea acesteia prin depunerea declaratiei rectificative si plateste diferentele de indemnizatii persoanelor in drept, pana la 31 martie 2018. Asadar, angajatorii sunt obligati sa rectifice din nou statul de salarii si formularul 112 aferent lunii ianuarie 2018!

Deci baza de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate depasi suma de 115 lei. Dar termenele difera:

-     in cazul concediilor medicale pentru incapacitate temporara de munca acest plafon nu poate fi depasit pana la data de  30 iunie 2018 inclusiv,

-     in cazul concediilor medicale pentru maternitate, risc maternal ori pentru ingrijirea copilului bolnav, plafonul nu poate fi depasit pana la data de 30 septembrie 2018 inclusiv.


De asemenea, baza de calcul ramane plafonata la suma de 115 lei si pentru concediile medicale acordate dupa data de 30 iunie 2018 sau dupa data de 30 septembrie 2018 in continuarea unui concediu medical initial acordat anterior acestor date.

Asadar, trei schimbari majore in materia calculului CAS asupra concediilor medical. Si suntem abia in luna martie...




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]