Notiunea presupune obligatia angajatului ca la viitorul loc de munca sa nu presteze activitate concurenta celei anterioare, pe o perioada de maxim 2 ani.
Doar cu acordul si prin negociere cu angajatul, angajatorul poate insera in contractul de munca o clauza de neconcurenta.
Nu neglijam faptul ca inainte de semnarea unui contract individual de munca, angajatorul trebuie sa isi informeze viitorul angajat cu privire la clauzele pe care doreste sa le insereze in CIM, in forma sa scrisa si care se va semna daca exista acord de partea salariatului...totul despre clauza de neconcurenta aici >>>
"Va rog sa ne ajutati cu clarificarea unei situatii: avem un angajat care va iesi la pensie in curand. In contractul individual de munca exista o clauza de neconcurenta cu specificarea ca respectiva clauza se activeaza in cazul incetarii cu acordul partilor sau in cazul demisiei. Avem noi, ca angajator, obligatia sa activam respectam clauza respectiva si in cazul pensionarii? Specific ca angajatul in cauza solicita activarea clauzei."
Diurna legala in Romania si in strainatate
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:
Este demn de mentionat ca la incheierea unei clauze de neconcurenta trebuie sa aveti in vedere ca odata incheiata niciuna dintre partile contractante nu mai poate renunta unilateral (fara acordul celeilalte).
Plata indemnizatiei de neconcurenta se va face lunar avand in vedere faptul ca la art. 21 din Codul muncii se prevede ca partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare.
Pensionarul pentru limita de varsta poate cumula pensia cu salariul. In consecinta salariatul este indreptatit sa solicite fie activarea clauzei de neconcurenta, fie dupa pensionare sa se angajeze la o societate concurenta.
Sursa: PortalCodulMuncii