Tinem cont de prevederile art. 13 din OUG 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, conform carora in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.
Reducem programul de lucru al salariatei si ii pastram salariul neatins.
NU se incheie act aditional de modificare a contractului individual de munca al salariatei insarcinate, care va avea programul redus. Salariata va fi pontata 8 ore insa va lucra efectiv 6 ore si va primi salariul pentru 8 ore.
Dupa ce salariata aduce recomandarea medicului de familiei/ medicului specialist, de reducere a programului de lucru, angajatorul va emite o decizie de constatare a reducerii timpului de lucru cu o patrime si cu mentinerea drepturilor salariale.
NU uitati!
Medicina muncii un aliat al angajatorului
40 Modele de Regulament Intern
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Protectia maternitatii este protectia sanatatii si/sau securitatii salariatelor gravide si/sau mame la locurile lor de munca.
Angajatorii nu vor neglija faptul ca sunt obligati sa acorde salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.
Mai mult, conform art. 18 din OUG nr. 96/2003, in vederea asigurarii securitatii si sanatatii in munca a salariatelor gravide si/sau mame, lauze sau care alapteaza, regulamentele interne ale unitatilor trebuie sa contina masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a acestora, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta si ale celorlalte acte normative in vigoare.