Dispensa pentru consultatii prenatale

13 Decembrie 2012
13 Decembrie 2012
Dispensaconsultatii prenatale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:   
Care este procedura corecta in cazul unei angajate insarcinate si care solicita zile libere pentru consultatie medicala? In cazul in care trebuie acordate cele 16 h/luna, se vor acorda succesiv sau in functie de nevoie? (ex: azi 3 ore, sapt viitoare inca 4 s.a.m.d)?

Raspuns:   
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca este in vigoare si isi produce efectele.

Prin urmare, potrivit dispozitiilor acestui act normative angajatorul are obligatia de a acorda salariatelor gravide dispenda pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, fara diminuarea drepturilor salariale.

Dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.

Asadar, in functie de recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist ce are angajata insarcinata sub observatie, angajatorul are obligatia sa acorde salariatei dispensa pentru consultatii prenatale pentru maximum 16 ore pe luna.

Rezulta ca cele 16 ore vor fi acordate in functie de recomandarea medicului in conditiile mentionate mai sus.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]