Pentru munca la negru, au fost aplicate sanctiuni de pana la 930.000 de lei, la nivel national. Au fost depistate peste 330 de persoane care lucrau la negru, dintre care 60 in judetul Ialomita, 48 in Mures si 38 in Brasov.
342 de angajatori au fost sanctionati pentru primirea la munca a mai mult de 5 persoane fara contracte individuale de munca. S-au facut 13 propuneri de cercetare penala.
"Numarul persoanelor depistate ca muncesc fara forme legale este ingrijorator de mare, mai ales in judete mici, munca subdeclarata isi face loc in toate sectoarele economice", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
In ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, inspectorii au aplicat amenzi in valoare totala de 511.000 de lei, la nivel national, iar principalul domeniu vizat a fost sectorul constructiilor: "Ne aflam in plin sezon estival, in constructii se munceste la intensitate maxima, expunerea lucratorilor la riscuri este o realitate(..).
Sunt aspecte care ne obliga la identificarea unor mijloace moderne cu care prin preventie si control, sa obtinem rezultate benefice pentru siguranta lucratorilor si aplicatia legislatiei muncii", a precizat inspectorul general de stat.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
In intervalul 27 iunie-1 iulie, pentru nerespectarea masurilor obligatorii de SSM, inspectorii de munca au dispus sistarea activitatii la 7 locuri de munca, precum si 6 opriri de echipamente.
Sursa: Inspectia Muncii