Vom analiza, prin randurile urmatoare, modul in care facem pontarea in cazul unei salariate gravide care beneficiaza, conform Codului muncii, de 16 ore pe luna pentru control medical.
Solutia consultantului:
In temeiul art. 2 lit. f) din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.
Potrivit art. 15 din OUG 96/2003 angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru fara diminuarea drepturilor salariale.
Protocolul privind Metodologia efectuarii consultatiei prenatale si a consultatiei postnatale, Carnetului gravidei si Anexei pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei este reglementat de Ordinul 12/2004.
Legis Plus Legislatia Muncii
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Astfel, potrivit dispozitiilor Ordinului 12/2004 astfel cum a fost modificat prin Ordinul 1982/2008, carnetul gravidei se constituie ca document medical la purtator si suport al informatiei medicale intre diferitele esaloane ale serviciilor medicale.
Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei constituie suport al informatiei medicale anexa la fisa de consultatii medicale a pacientei in cabinetele medicilor de familie si in cabinetele de specialitate.
Completarea informatiilor prevazute in Carnetul gravidei si in Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei este obligatorie pentru tot personalul medical din unitati publice sau private care furnizeaza servicii medicale femeii gravide.
Directiile judetene de sanatate publica si casele judetene de asigurari de sanatate vor asigura distributia Protocolului privind Metodologia efectuarii consultatiei prenatale si a consultatiei postnatale, Carnetului gravidei si Anexei pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei catre toti medicii de familie sau, dupa caz, de specialitate, din teritoriul de competenta.
Asadar, pe durata dispensei pentru consultatii prenatale salariata este pontata iar dovada consultatiilor este inregistrata in carnetul gravidei ce constituie document medical la purtator si suport al informatiei medicale intre diferitele esaloane ale serviciilor medicale.