Poate angajatorul sa includa in clauza de formare profesionala despagubiri de un anumit cuantum, indiferent de tipul cursurilor urmate de salariat?
Spre exemplu, poate angajatorul sa stipuleze plata unor despagubiri de 10.000 de lei pentru nerespectarea obligatiei de a presta munca in favoarea angajatorului pe o durata de minim 12 luni de la data absolvirii fiecarui curs de pregatire?
Evident, NU! Nu se poate dispune plata unui anumit cuantum al despagubirii, indiferent de cursurile urmate de angajat. Cuantumul se stabileste in functie de contravaloarea cursurilor urmate de salariati.
Chiar daca in contract este mentionata o suma de 10.000 de lei, salariatii vor fi obligati sa plateasca despagubiri proportionale cu valoarea cursurilor si cu perioada nelucrata din perioada, conform cu actul aditional la contractul individual de munca.
Spre exemplu, daca respectivele cursuri au fost in contravaloare de 5.000 de lei si obligatia de a presta activitate in favoarea salariatului este de 12 luni, insa salariatul deja a lucrat 6 luni, mai are de achitat suma de 2.500 de lei.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Portal Codul Muncii
Dar poate angajatorul sa includa in respectiva clauza si faptul ca toate sumele ce reprezinta despagubiri vor fi retinute din salariul angajatului?
Evident, NU. Nici acest lucru nu este permis. De la bun inceput, va amintim faptul ca nicio retinere din salariu nu poate fi dispusa in lipsa unei hotarari judecatoresti.
Salariatul poate achita, de bunavoie, la casiera unitatii, contravaloarea cursurilor efectuate, proportional cu perioada de timp nelucrata din clauza existenta in actul aditional. Insa nu putem retine din salariul angajatului niciun fel de suma, chiar daca acesta isi da acordul.
Atentie la faptul ca salariatului nu i se interzice initiativa de a inceta raporturilor de munca. Insa daca doreste acest lucru inainte de finalizarea termenului admis prin clauza de formare profesionala, va trebui sa isi despagubeasca angajatorul pentru cursurile de formare profesionala de care a beneficiat.
Este complet natural ca angajatorul sa doreasca sa isi recupereze investitiile efectuate, insa acest lucru nu trebuie niciodata sa se transforme intr-un act abuziv. Actele aditionale realizate in mod incorect vor fi contestate in instanta.