In clauza de formare profesionala nu se poate mentiona un cuantum universal al despagubirilor

clauza de formare profesionalaformare profesionalaformare profesionala angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recent, in atentia specialistilor PortalCodulMuncii.ro a fost adresata o intrebare deosebit de interesanta.

Poate angajatorul sa includa in clauza de formare profesionala despagubiri de un anumit cuantum, indiferent de tipul cursurilor urmate de salariat?

Spre exemplu, poate angajatorul sa stipuleze plata unor despagubiri de 10.000 de lei pentru nerespectarea obligatiei de a presta munca in favoarea angajatorului pe o durata de minim 12 luni de la data absolvirii fiecarui curs de pregatire?

Evident, NU! Nu se poate dispune plata unui anumit cuantum al despagubirii, indiferent de cursurile urmate de angajat. Cuantumul se stabileste in functie de contravaloarea cursurilor urmate de salariati.

Chiar daca in contract este mentionata o suma de 10.000 de lei, salariatii vor fi obligati sa plateasca despagubiri proportionale cu valoarea cursurilor si cu perioada nelucrata din perioada, conform cu actul aditional la contractul individual de munca.

Spre exemplu, daca respectivele cursuri au fost in contravaloare de 5.000 de lei si obligatia de a presta activitate in favoarea salariatului este de 12 luni, insa salariatul deja a lucrat 6 luni, mai are de achitat suma de 2.500 de lei.

Dar poate angajatorul sa includa in respectiva clauza si faptul ca toate sumele ce reprezinta despagubiri vor fi retinute din salariul angajatului?

Evident, NU. Nici acest lucru nu este permis. De la bun inceput, va amintim faptul ca nicio retinere din salariu nu poate fi dispusa in lipsa unei hotarari judecatoresti.

Salariatul poate achita, de bunavoie, la casiera unitatii, contravaloarea cursurilor efectuate, proportional cu perioada de timp nelucrata din clauza existenta in actul aditional. Insa nu putem retine din salariul angajatului niciun fel de suma, chiar daca acesta isi da acordul.

Atentie la faptul ca salariatului nu i se interzice initiativa de a inceta raporturilor de munca. Insa daca doreste acest lucru inainte de finalizarea termenului admis prin clauza de formare profesionala, va trebui sa isi despagubeasca angajatorul pentru cursurile de formare profesionala de care a beneficiat.

Este complet natural ca angajatorul sa doreasca sa isi recupereze investitiile efectuate, insa acest lucru nu trebuie niciodata sa se transforme intr-un act abuziv. Actele aditionale realizate in mod incorect vor fi contestate in instanta.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clauza de formare profesionalaformare profesionalaformare profesionala angajati

Data aparitiei: 22 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In clauza de formare profesionala nu se poate mentiona un cuantum universal al despagubirilor Nota: 4.08 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]