Asadar, conform ANOFM, somerii, absolventii, refugiatii, strainii care au lucrat in Romania, persoanele care nu au putut ocupa un loc de munca dupa repatriere sau detentie, precum si persoanele care desfasoara activitati in mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare si care sunt inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca beneficiaza, in mod gratuit, de servicii de formare profesionala.
Iata si alte categorii de persoane care pot beneficia de servicii de formare profesionala gratuite, conform ANOFM:
a) au reluat activitatea ca urmare a incetarii concediului pentru cresterea copilului panã la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
b) au reluat activitatea dupa satisfacerea stagiului militar;
c) au reluat activitatea ca urmare a recuperarii capacitãtii de munca dupa pensionarea pentru invaliditate.
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Atentie! Regulile mentionate mai sus se aplica atunci cand cererea se formuleaza in 12 luni de la data la care se reia activitatea persoanelor, o singura data pentru fiecare situatie.
Mai mult, cursurile de formare profesionala gratuite mai sunt valabile si pentru persoanele aflate in detentie si care mai au de executat cel mult 9 luni pana la ultima zi de executare a pedepsei.
Acestia pot urma un program de formare profesionala organizat de agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala sunt suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
sursa: ANOFM