Chiar daca sunt respectate prevederile legii cu privire la conditiile in care salariatul care demisioneaza dupa un anumit interval de timp de la realizarea formarii profesionale poate fi obligat la plata de despagubiri, instanta poate totusi interveni, apreciind ca o clauza de formare profesionala este abuziva.
Spre exemplu, in Curtea de Apel Constanta, a apreciat, in 2010, ca o clauza de formare profesionala prin care i se interzice unui medic rezident schimbarea locului de munca poate produce efecte doar in masura in care este justificata, rationala, proportionala si fondata pe un interes legitim al angajatorului.
Angajatorul, respectiv Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea, a introdus actiune impotriva medicului rezident aratand ca acesta a fost platit pe toata perioada rezidentiatului (desi nu a prestat nicio activitate in favoarea unitatii spitalicesti), iar dupa titularizare si-a depus demisia. Nerespectarea obligatiei contractuale, potrivit actului aditional, atrage dupa sine plata unei despagubiri reprezentand cheltuielile facute de angajator, respectiv plata drepturilor salariale pe perioada rezidentiatului.
Curtea de Apel a decis insa ca inserarea unei clauze in care salariatul este obligat la achitarea unei penalitati vadit disproportionate cu timpul alocat obligatiei si cu drepturile salariale este abuziva si contrara legii. Drept urmare, a considerat nula clauza de formare profesionala incheiata cu medicul rezident.
Fireste, speta citata are particularitatea de a privi un salariat bugetar, care avea obligatia realizarii etapei rezidentiatului. Totusi, ea merita avuta in vedere si in mediul privat, deoarece constituie o ilustrare a posibilitatii instantei de a interveni in interpretarea unei clauze de formare profesionala, pentru a o redimensiona sau chiar a o lipsi de efecte juridice.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Medicina muncii un aliat al angajatorului
40 Modele de Regulament Intern