Salariata revenita din CCC si modificare functie. Se poate inceta CIM in perioada de proba?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
30 Septembrie 2020
30 Septembrie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
incetare cim perioada de probarevenire din cccschimbare functie
Salariata revenita din CCC si modificare functie. Se poate inceta CIM in perioada de proba?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul unei societati, o salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie poate inceta contractul dupa perioada de proba sau angajatorul trebuie sa respecte termenul de 6 luni de la revenirea din suspendare?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 32 alin. (1) din Codul muncii, pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
 
Potrivit dispozitiilor alin. (3) al art. 31 din acelasi cod, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
 
Avand in vedere prevederile legale citate, incetarea contractului individual de munca in perioada de proba stabilita dupa modificarea functiei, printr-o simpla notificare pare a fi posibila daca perioada de proba a fost mentionata in actul aditional de modificare a functiei Aceasta, intrucat legea nu prevede ce se intampla daca salariatul nu corespunde pentru noua functie.
 
Practica instantelor de judecata nu este unitara sub acest aspect.
 
Unele instante considera ca angajatorii trebuie sa dispuna ca angajata sa isi reia functia ocupata anterior daca nu corespunde pentru noua functie in timp ce altele considera, iar altele considera ca este posibila incetarea contractului individual de munca in perioada de proba dupa modificarea functiei.
 
Dat fiind practica neunitara, incetand contractul individual de munca in perioada de proba stabilita ca urmare a modificarii functiei, angajatorul isi asuma riscul reintegrarii salariatului.
 
In situatia in care salariata a revenit de concediu pentru crestere copil apreciem ca riscul reintegrarii salariatei de instanta de judecata este si mai mare.
 
Art. 25 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor reglementeaza o interdictie in cazul revenirii din concediul pentru cresterea copilului stabilind ca angajatorului ii este interzis sa dispuna incetarea contractului individual de munca timp de 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
 
Interdictia nu distinge dupa cum se modifica functia sau nu.
 
O astfel de conduita ar putea fi interpretata de instanta de judecata un abuz de drept savarsit de angajator prin folosirea prevederilor legale care reglementeaza perioada de proba pentru a eluda dispozitiile art. 25 din OUG 111/2010.
 
In consecinta, angajatorul trebuie sa respecte termenul de 6 luni in care nu poate dispune incetarea contractului de munca.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]