Salariata revenita din CCC si modificare functie. Se poate inceta CIM in perioada de proba?

incetare cim perioada de probarevenire din cccschimbare functie
Salariata revenita din CCC si modificare functie. Se poate inceta CIM in perioada de proba?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul unei societati, o salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie poate inceta contractul dupa perioada de proba sau angajatorul trebuie sa respecte termenul de 6 luni de la revenirea din suspendare?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 32 alin. (1) din Codul muncii, pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
 
Potrivit dispozitiilor alin. (3) al art. 31 din acelasi cod, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
 
Avand in vedere prevederile legale citate, incetarea contractului individual de munca in perioada de proba stabilita dupa modificarea functiei, printr-o simpla notificare pare a fi posibila daca perioada de proba a fost mentionata in actul aditional de modificare a functiei Aceasta, intrucat legea nu prevede ce se intampla daca salariatul nu corespunde pentru noua functie.
 
Practica instantelor de judecata nu este unitara sub acest aspect.
 
Unele instante considera ca angajatorii trebuie sa dispuna ca angajata sa isi reia functia ocupata anterior daca nu corespunde pentru noua functie in timp ce altele considera, iar altele considera ca este posibila incetarea contractului individual de munca in perioada de proba dupa modificarea functiei.
 
Dat fiind practica neunitara, incetand contractul individual de munca in perioada de proba stabilita ca urmare a modificarii functiei, angajatorul isi asuma riscul reintegrarii salariatului.
 
In situatia in care salariata a revenit de concediu pentru crestere copil apreciem ca riscul reintegrarii salariatei de instanta de judecata este si mai mare.
 
Art. 25 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor reglementeaza o interdictie in cazul revenirii din concediul pentru cresterea copilului stabilind ca angajatorului ii este interzis sa dispuna incetarea contractului individual de munca timp de 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
 
Interdictia nu distinge dupa cum se modifica functia sau nu.
 
O astfel de conduita ar putea fi interpretata de instanta de judecata un abuz de drept savarsit de angajator prin folosirea prevederilor legale care reglementeaza perioada de proba pentru a eluda dispozitiile art. 25 din OUG 111/2010.
 
In consecinta, angajatorul trebuie sa respecte termenul de 6 luni in care nu poate dispune incetarea contractului de munca.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetare cim perioada de probarevenire din cccschimbare functie

Data aparitiei: 30 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariata revenita din CCC si modificare functie. Se poate inceta CIM in perioada de proba? Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]