Firma doreste sa restructureze tot personalul, ce articol din lege aplic:
-art.65 alin 1 = concediere individuala sau
-art.68 = concediere colectiva, tinand cont ca legea defineste conc. colectiva ptr. colective mai mari de 20 salariati?
Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 68 din Codul muncii concedierea colectiva presupune concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.
Legis Plus Legislatia Muncii
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Astfel, nu poate fi clasificata concediere colectiva daca angajatorul nu a avut incadrati cel putin 21 de salariati si nu a concediat, in ultimele 30 de zile, cel putin 11 din numarul total de angajati.
Pe cale de consecinta, daca situatia angajatorului corespunde dispozitiilor mai sus mentionate, incetarea contractelor individuale de munca avea avea temei legal art. 65 din Codul muncii.