Sunt in CCC. Pot sa revin la locul de munca inainte de implinirea celor 2 ani?

cccccc tatal copiluluicresterea copilului tataconcediu si indemnizatie pentru cresterea copilului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajata intra in concediul de cresterea copilului pana la 2 ani. Doreste, din motive personale, sa revina la locul de munca inainte de implinirea varstei de 2 ani. Poate? Angajatorul o poate primi inapoi daca salariata doreste?

Ce se intampla mai departe? Salariata isi pierde indemnizatia pentru toata perioada de CCC daca s-a intors la locul de munca?

Dar tatal copilului? Daca acesta nu obtine venituri, poate beneficia de acea luna de CCC in care sa obtina indemnizatie pentru cresterea copilului?


Sa o luam de la inceput.

Angajata poate reveni oricand la locul de munca si poate reintra oricand in concediu de crestere a copilului pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de lege.

Conform art. 11 din OUG 111/2010, dreptul la concediul pentru cresterea copilului se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii s-au nascut dupa data de 1 martie 2012, sau au fost adoptati, luati in plasament, incredintati in vederea adoptiei, sau s-a stabilit tutela incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

Astfel, celalalt parinte (tatal in situatia expusa) are dreptul la concediul pentru cresterea copilului (CCC) de cel putin o luna in decursul unui an sau in decursul a doi ani legea neprevazand ca aceasta luna este ultima numai daca indeplineste conditiile. Ori tatal copilului nu indeplineste conditiile deoarece nu realizeaza venituri.

In acest caz, salariata va efectua concediul integral, acesta nemaifiind diminuat deoarece tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cccccc tatal copiluluicresterea copilului tataconcediu si indemnizatie pentru cresterea copilului

Data aparitiei: 24 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sunt in CCC. Pot sa revin la locul de munca inainte de implinirea celor 2 ani? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]