Constitutia nu consacra dreptul absolut si neconditionat la ajutor de somaj

ajutor somajconstitutiaexceptia de neconstitutionalitateasigurari sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va informam, prin cele ce urmeaza, cu privire la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 297 din 5 mai 2012 a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 120 din 16 februarie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.19 lit. a) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de Corneliu Milos intr-un dosar aflat pe rol la Tribunalul Bucuresti-Sectia a VIII-a civila, conflicte de munca si asigurari sociale, cu cererea de anulare a unui act al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul sustine ca textul de lege criticat, care mentioneaza persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau pe baza de contract de munca temporara in randul celor care sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, este contrar art. 47  (alin.2 ) din Constitutia Romaniei. in acest sens, autorul exceptiei a aratat ca textul constitutional amintit consacra dreptul la ajutor de somaj, astfel incat orice conditionare a acestuia de indeplinirea unor obligatii corelative de catre cetateni este neconstitutionala.

Curtea Constitutionala, examinand motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, a constatat ca art. 47 alin. (2) din Constitutie consacra dreptul la ajutor de somaj si la alte drepturi de asigurari sociale "prevazute de lege". Prin urmare, Constitutia nu consacra un drept absolut si neconditionat la ajutor de somaj, ci da legiuitorului dreptul exclusiv de a reglementa cuantumul, conditiile si limitele acestui drept.

In plus, Curtea a analizat si critica raportata la dispozitiile art. 56 din Constitutie, autorul exceptiei pornind de la premisa ca singurele obligatii financiare la care cetatenii pot fi supusi sunt impozitele si taxele, orice alte contributii avand caracter neconstitutional. Judecatorii au retinut ca motivarea omite dispozitiile art. 139 din Constitutie care prevede posibilitatea statului de a institui obligatia contributiei la constituirea unor fonduri, asa cum sunt cele de asigurari sociale.

In consecinta, Curtea a apreciat ca aspectele de neconstitutionalitate invocate in prezenta cauza sunt lipsite de temei.

Sursa: Costelgilca.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajutor somajconstitutiaexceptia de neconstitutionalitateasigurari sociale

Data aparitiei: 10 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Constitutia nu consacra dreptul absolut si neconditionat la ajutor de somaj Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]