Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost substantial modificata prin Legea nr. 18/2014. Au fost stabilite noi obligatii in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru beneficiarii de lucrari pentru care zilierii desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional. Legea nr. 18/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 192 din 19 martie 2014.
Cine poate desfasura activitati ca zilier Zilierul este persoana fizica, cetatean roman sau strain, ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar de lucrari, contra unei remuneratii.
O persoana poate desfasura activitati ca zilier numai daca a implinit varsta de cel putin 16 ani. Prin exceptie de la aceasta prevedere, minorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani pot desfasura activitate ca zilieri numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.
INFO Beneficiarul de lucrari este persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala, intreprinderea familiala, pentru care zilierul desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tichetele de masa se acorda la functia de bazaIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: daca in cadrul unei companii se acorda tichete de masa (este inclusa o prevedere in acest sens si in Regulamentul Intern), este posibil ca un angajat care va avea norma de 2h/zi sa nu beneficieze de aceste tichete, avand in vedere faptul ca nu are norma intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Contract de mandat. Regim juridic si fiscalIntrebare: Perioada lucrata in baza unui contract de mandat este considerata vechime in munca la stabilirea pensiei? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute in baza unui contract de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<