Componentele care alcatuiesc cofrajele pentru turnarea elementelor de beton si beton armat trebuie asambalte perfect si bine consolidate intre ele.
Cofrajele industrializate vor fi montate strict in conformitate cu indicatiile din proiectele echipamentelor sau fisele de utilizare.
Orice abatere (la montare si demontare) fata de prevederile proiectelor, respectiv fiselor de utilizare, va fi facuta pe raspunderea organelor tehnice ale santierelor si va trebui sa previna orice accident de munca.
Lucrarile cu cofraje speciale, unicate, sau cu o tehnologie complexa, se vor executa pe baza unui proiect aprobat, cuprinzand instructiuni de lucru si instructiuni de protectia muncii.
Cofrajul pentru turnarea elementelor de beton, respectiv din beton armat, inclusiv sprijinirile si sustinerile, precum si podinele de lucru, se vor executa cu respectarea prescriptiilor tehnice, si dupa caz, dupa proiect.
Legis Plus Legislatia Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Montarea si demontarea cofrajelor la inaltime trebuie facuta de pe podine de lucru asezate pe schele de sustinere prevazute cu parapete.
Pentru inaltimea de cofrare mai mare de 8 m de la sol sau de la planseu, podinele de lucru se vor executa pe baza de detalii de executie prevazute in proiect.
La montarea si demontarea cofrajelor pentru elemente de constructii cu inaltime mare, se vor asigura podine de lemn la fiecare 1,8 m, de regula podinele de lucru executandu-se pe toate fetele ce se cofreaza.
Montarea, exploatarea si demontarea cofrajelor se vor putea face si de pe schele mobile, platforme fixe, extensibile sau telescopice, rigide si stabile.
Platforme schelelor vor trebui sa se deplaseze si sa se ridice in conditii usoare si simple, si sa fie prevazute cu scari de acces si podine de lucru cu parapete de protectie.
Pentru cofrajele montate pana la o inaltime de 5 m, se admite si montarea lor de pe scari asigurate contra lunecarii sau rasturnarii, personalul muncitor fiind echipat cu centuri de siguranta care se vor lega de puncte fixe si stabile, deja existente sau care se vor crea. Se interzice decofrarea cofrajelor de pe scari, indiferent de inaltimea la care se lucreaza.
Pentru montarea cofrajelor la unele elemente in exteriorul constructiei, se vor executa schele in consola, prevazute cu balustrada si bordura de margine.
Podinele de lucru pentru cofrajele boltilor si paletelor din beton armat se vor monta pe moaze orizontale fixate pe stalpii schelelor de sustinere, la distante care sa permita lucrul in conditii normale.
In cazul unui cofraj inclinat, podinele de lucru pe care se monteaza cofrajul se vor construi in trepte, cu latimea de cel putin 0,4 m.
Cofrajele suspendate pentru planseele de beton armat, la cladirile cu schelet metalic, se vor aseza numai dupa fixarea definitiva a pieselor ce constituie scheletul metalic, si vor trebui sa excluda posibilitatea deplasarii sau balansarii lor.
Montarea cofrajului suspendat pentru plansee din beton armat cu schelet metalic se va efectua de pe podina provizorie pusa pe grinzile scheletului metalic si asigurata pe contur cu parapete de protectie.
Conturul exterior al planseului cofrat si al golurilor lasate in planseu se va asigura cu parapete de protectie, care se vor pastra si dupa demontarea cofrajului.
Conducatorul tehnic al lucrarii este obligat ca, inaintea inceperii decofrarii cofrajelor sa ia masuri de prevenire a caderii neprevazute a elementelor cofrajelor.
Decofrarea constructiilor din beton armat este admisa numai dupa intarirea suficienta a betonului si in urmatoarea ordine: partile laterale ale elementului de constructie; celelalte elemente de beton cofrate.
Timpul de intarire va fi determinat in functie de marca cimentului, temperatura medie exterioara si deschiderea elementului de constructie, precum si pe baza rezultatelor incercarilor cuburilor de proba sau a unor incercari nedestructive.
Se interzice utilizarea rangilor si tarnacoapelor la decofrare, precum si fortarea sau izbirea sustinerilor.
Cintrele trebuie coborate incet, prin slabirea penselor, a preselor, curgerea nisipului etc. Coborarea lor se va face treptat, in doua sau trei reprize, cu cate o jumatate sau cate o treime din sageata calculata, incat constructia sa poata prelua sarcina in mod treptat.
Inaltimile cu care se coboara cintrele se micsoreaza de la cheie spre nastere si, pentru fiecare punct, vor fi proportionale cu sageata respectiva provenita din greutatea proprie si din incercarile existente in momentul decofrarii.
Decofrarea constructiilor cu placi autoportante, cilindrice avand lungimea in sensul generatoarei mai mari de 5 m, se va face pe fasii transversale, decofrarea incluzand si elemente de consolidare.
Decofrarea va incepe cu fasia de la mijlocul axei longitudinale a boltei si se va continua simetric cu fasii in ambele parti, spre capetele boltii.
La boltile cu tiranti, inainte de decofrare, se va face intinderea tirantilor.
La constructiile importante la care cofrajele se proiecteaza, proiectantul este obligat sa dea si indicatii asupra modului de decofrare.
La decofrare se vor lasa sprijiniri (popi, esafodaje) in conformitate cu prevederile in vigoare.
Incarcarea constructiei decofrate cu incarcarile totale prevazute in calcule se admite numai dupa ce betonul a atins marca prescrisa.
Toate operatiile de cofrare vor fi facute sub directa supraveghere si raspundere a maistrului si sefului de echipa, care vor urmari desfasurarea operatiilor, in ordinea lor tehnologica.
Cofraje glisante
Cofrajele glisante se vor executa si utiliza numai pe baza unui proiect aprobat, cuprinzand instructiuni de lucru.
Se va acorda o atentie deosebita realizarii corecte a parapetelor de protectie, tirantilor, lanturilor podinei, schelei suspendate si scarilor de acces. Zona de la marginea platformei cofrajului, unde sta semnalizatorul, va fi prevazuta cu balustrade intarite.
Se interzice personalului muncitor care se afla pe platformele cofrajului glisant sa se rezeme sau sa se urce pe parapetele de protectie ale platformelor. Se vor afisa in acest sens indicatoare de avertizare a pericolului.
Accesul personalului muncitor pe platforma de lucru se va realiza pe scari de acces, asezate pe schelele de sustinere, executate in afara perimetrului platformei de lucru si prevazute cu balustrada si bordura. Inclinarea scarilor nu va fi mai mare de 600 si se vor prevedea podeste de odihna, de pe care se va asigura trecerea comoda pe platforma cofrajului prin intermediul unor podete de trecere mobile, prevazute cu parapete de protectie. Stabilitatea schelei de sustinere si a scarilor de acces va fi asigurata prin tiranti, conform prevederilor din proiect. Schelele de sustinere metalice vor fi legate la pamant, instalandu-se si paratrasnete.
Locurile de comunicare intre podinele de lucru (care au interspatii de maximum 2 cm) si schelele suspendate vor fi ingradite. Pentru circulatia intre platforma superioara si cea inferioara se vor utiliza scari care sa permita urcarea si coborarea in conditii de deplina securitate. Urcarea pe platforma superioara sau coborarea pe cea inferioara, prin agatarea de tiranti, cabluri etc. este interzisa.
Personalul muncitor care se afla pe schelele suspendate va fi asigurat permanent, suplimentar, prin legare cu centuri de siguranta de jugurile de sustinere a dispozitivelor de ridicare a cofrajului glisant, prin intermediul unui cablu ce se va intinde, in acest scop, in lungul schelelor suspendate.
Pentru lucrarile la care e necesara asigurarea unei iluminari suplimentare, se vor folosi lampi portative avand tensiunea de 24V.
Seful de schimb, inainte de inceperea schimbului, este obligat sa controleze starea cofrajului si, in mod deosebit, a podinei de lucru, a schelelor suspendate, a parapetelor de protectie si a scarilor de acces, precum si a instalatiilor de glisare, luand masuri pentru remedierea defectiunilor constatate.
Molozul si deseurile rezultate din curatirea zilnica a podinei de lucru si schelelor suspendate vor fi evacuate printr-o bena sau tub inchis.
Intre platforma superioara si platforma inferioara suspendata se va pune o plasa de sarma, cu ochiuri de maximum 20 x 20 mm, la o inaltime de minimum 2 m de la platforma inferioara. Plasa va fi bine fixata intre lanturile (cablurile) de care este suspendata platforma superioara.
Golurile din podina de lucru vor fi acoperite. Atunci cand trebuie sa ramana descoperite, se va aseza peste ele o plasa metalica sau un gratar de lucru cu ochiuri de cel mult 7 x 7 mm.
Demontarea cofrajului glisant va fi executata intr-o succesiune a operatiilor, stabilita anticipat si sub conducerea sefului punctului de lucru si a maistrului. Personalului muncitor care demonteaza cofrajul i se va face inaintea inceperii demontarii, un instructaj detaliat asupra felului in care se va executa demontarea, asupra sarcinilor individuale si a modului de asigurare a fiecarui om al muncii contra caderii de la inaltime.
Depozitarea elementelor cofrajului glisant, inainte de inceperea executiei si dupa terminarea ei, se va face pe teren nivelat si in ordine, pentru a se evita accidentele ce se pot produce ca urmare a unei depozitari necorespunzatoare.
Se vor amenaja cai de acces corespunzatoare spre locul de depozitare a cofrajului glisant; nu vor exista conductori electrici sub tensiune, care ar putea fi atinsi in timpul manevrarii elementelor cofrajului.
Personalul muncitor care deserveste pompele, cel pentru semnalizare si legatorii de sarcini vor fi autorizati. Personalul muncitor ce deserveste utilajul de glisare este obligat sa verifice, inainte de inceperea lucrului pe schimb, ca acesta sa fie legat la pamant.
Cand se constata defectiuni in functionarea instalatiei de glisare, va ramane la punctul de lucru numai personalul muncitor pentru remediarea defectiunilor, iar ceilalti trebuind sa coboare.
Pentru lucrul de noapte se va prevedea iluminatul artificial, atat pe platformele de lucru, cat si pe caile de acces. Instalatia electrica de lumina si forta trebuie sa fie verificata de electricianul de serviciu, la inceputul fiecarui schimb si cel putin o data in timpul schimbului, in ceea ce priveste legarea ei la pamant si starea de functionare corespunzatoare.