Recent, am fost intrebati care este limita maxima cu care zilierii pot fi platiti, pentru o zi de lucru.
Asa cum prevede art. 9 din Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 276 din 20 aprilie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti, si nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Tinem cont de faptul ca salariul minim brut pe tara garantat in plata este de 1.250 de lei lunar, in acest moment.
Conform actului, din data de 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plat va fi de 1.250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 de ore in medie pe luna in anul 2016, reprezentand 7,382 de lei pe ora.
Asadar, de la 1 mai 2016, limita minima de plata a zilierilor va fi de 7,382 de lei pe ora.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Diurna legala in Romania si in strainatate
Legis Plus Legislatia Muncii
Dar atentie la faptul ca legea nu prevede o limita maxima, ci doar una minima. Legiuitorul da posibilitatea partilor de a negocia plata salariului, insa nu mai putin de 50 de lei pe zi.
Atentie! Se instituie amenzi cuprinse in intervalul 10.000 - 20.000 de lei pentru angajatorii care folosesc zilieri pentru alte activitati decat cele prevazute de lege.
Amenda va fi de 6.000 de lei pentru angajatorii care folosesc zilieri cu durata zilnica de executare a activitatii mai mare de 12 ore si mai mare de 6 ore pentru zilierii minori cu capacitate de munca.
Aceeasi amenda, de 6.000 de lei se instituie in cazul angajatorilor care folosesc zilieri pentru o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate intr-un an calendaristic.
6.000 de lei este amenda pentru angajatorii care folosesc zilieri care sa presteze activitate in beneficiul unui tert.
Tot ce trebuie sa stiti despre lucrul cu zilierii