Rezultatele sondajului ESENER 2 cu privire la SSM

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
01 Iulie 2015
01 Iulie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
evaluarea riscurilorevaluare riscurissm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe site-ul Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca au fost publicate rezultatele sondajului ESENER 2 cu privire la SSM.

In data de 23 iunie, conform anuntului, EU-OSHA a lansat in cadrul Parlamentului European de la Bruxelles principalele constatari ale celei de-a doua editii a Sondajului european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente (ESENER).

Asa cum arata si datele sondajului realizat de ESENER 2, in cca 50.000 de intreprinderi din Europa, factorii de risc cel mai des intalniti la locurile de munca sunt cei asociati cu tulburarile psihosociale si musculoscheletice.

Evident, cea mai buna metoda de a preveni aceste riscuri este evaluarea riscurilor.


„Sondajul ESENER-2 prezinta o imagine cuprinzatoare a modului in care sunt gestionate sanatatea si securitatea la locurile de munca din Europa. Rezultatele sunt foarte relevante pentru factorii de decizie la nivel national si al UE, deoarece documenteaza in mod clar faptul ca exista suficiente oportunitati de imbunatatire in domeniul sanatatii si securitatii in munca.”, a precizat Ole Christensen, deputat in Parlamentul European si raportor al Cadrului Strategic al UE privind Sanatatea si Securitatea la locul de munca 2014-2020.


 „In randul intreprinderilor care nu efectueaza periodic evaluari ale riscurilor, principalele motive invocate sunt faptul ca riscurile si pericolele sunt deja cunoscute (83%) si ca nu exista probleme majore (80%). Riscurile psihosociale sunt percepute ca fiind mai solicitante decat altele. Aproape una din cinci intreprinderi care raporteaza ca se confrunta cu clienti dificili sau cu lucrul sub presiunea timpului indica, de asemenea, ca le lipsesc informatiile sau instrumentele adecvate pentru a aborda in mod eficient riscul.”, a precizat Directorul EU-OCHA, Christa Sedlatschek.

Sursa: OSHA.Europa.eu


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]