Procedura determinare rotatie personal pe fiecare rol, lunar si anual. Sfatul specialistului

rotatie personalobiective organizatieregulament internpolitica rotatie personal
Procedura determinare rotatie personal pe fiecare rol, lunar si anual. Sfatul specialistului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Cum se determina rotatia personalului, pe fiecare rol, lunar si anual?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conceptul de rotatie a personalului nu este un concept reglementat la nivel de lege, acesta fiind in fapt un concept organizational, analizat si documentat in functie de tipul activitatii desfasurata la nivelul unei anumite organizatii, de catre top mangementul respectivei organizatii.
Asadar, cocneptul de rotatie a personalului presupune in concret modul in care o anumita oerganizatie decide sa isi schimbe sau sa isi inlocuiasca salariatii, generand miscari de iesire sau intrare a unuia sau mai multor salariati, pe tipuri de functii, rol si activitati derulate, rortatie determinata de vointa angfajatorului si fluxului de activitate si nu datorita cauzelor naturale, cum ar fi pensionarea.
 
In aceste conditii, rotatia personalului poate fi determinata inclusiv de motive economice fiind astfel in conexiune cu procesele de concediere a salariatilor sau demisia acestora, in functie de vointa angajatorului putand in anumite cazuri/ipoteze include schimbarea rolului si pozitiei fara ca salariatul in cauza sa-si incheie relatia cu organizatia.
 
Aceasta politica a organizatiei de rotatie a personalului ar trebui sa faca obiectul unei proceduri si sa fie reglementata si stipulata in Regulamentul Intern sau in CCM negociat la nivelul organizatiei, pentru a fi cunocuta inca de la inceput de intreg personalul.
 
Rotatia personalului pe roluri ar putea fi determinata lunar si anual pe baza productivitatii muncii, tinand cont de modul in care evolueaza activitatea organizatiei, putand implica inclusiv evaluari lunare a indicatorilor de performanta din care sa rezulte in ce masura un anumit salariat este sau poate fi considerat productiv, este potrivit rolului detinut, se adapteaza echipei/rolului detinut sau este o fire conflictuala.
Asadar, la determinarea rotatiei personalului trebuie sa se tina cont de o serie de factori stabiliti la nivelul organizatiei care tin in principal de productivitatea muncii, dar si de modul de adaptare si relationare a unui anumit salariat in cadrul organizatiei. Totodata, este necesar sa se realizeze pe tipuri de roluri si nivel, de conducere sau de executie, tinand cont si de specializarile detinute de respectivii salariati, tipul activitatii desfasurata, s.a.

Fata de aceste aspecte, apreciem ca in functie de obiectivele organizatiei, determinarea rotatiei personalului trebuie sa faca obiectul unei analize serioasa si obiectiva care sa raspunda necesitatilor organizatiei in cauza.
 
In cazul entitatilor publica, aceasta politica de rotatie a personalului vizeaza functiile considerate a fi sensibile, astfel incat procesul de rotatie sa nu afecteze in mod constant desfasurarea activitatii respectivei entitati, fiind cunoscut ca rotatia mult prea frecventa a personalului si schimbarile de proces rezultate in urma acestei actiuni putand avea consecinte negative asupra activitatii organizatiei.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rotatie personalobiective organizatieregulament internpolitica rotatie personal

Data aparitiei: 01 Iunie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Procedura determinare rotatie personal pe fiecare rol, lunar si anual. Sfatul specialistului Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]