Studiu de caz: Negocierea CCM si sindicatul reprezentativ

11 Iulie 2011
11 Iulie 2011
Legea 62/2011CCM la nivel de unitatesindicate reprezentative
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cu privire la negocierea contractului colectiv de munca, numeroase aspecte solicita interesele societatilor in diferite situatii. O astfel de latura se refera si la sindicatele existente in cadrul unei unitati care au o hotarare judecatoreasca de reprezentativitate, obtinuta anterior aparitiei legii dialogului social. Prin urmare, in astfel de cazuri, trebuie stabilit in ce masura mai pot aceste sindicate sa negocieze contractul colectiv de munca la nivelul unitatii in cauza.

In acest sens, prin art. 51 alin. (1) lit. C din Legea dialogului social nr. 62/2011, se mentioneaza ca fiind reprezentative la nivel de unitate toate acele organizatii sindicale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au statut legal de sindicat, au independenta organizatorica si patrimoniala, iar numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitatii.

In continuare, alineatul (2) din acelasi articol mentioneaza ca indeplinirea de catre organizatiile sindicale a conditiilor de reprezentativitate se constata, la cererea acestora, de catre instanta care le-a acordat personalitate juridica, prin depunerea la instanta a documentatiei prevazute la art. 52.

Astfel, reprezentativitatea organizatiilor patronale si sindicale constatata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi produce efecte dupa data intrarii in vigoare a acesteia numai in conditiile in care intruneste criteriile de reprezentativitate prevazute de prezenta lege, conform dispozitiilor art. 223 din Legea 62/2011.

In consecinta, pentru a fi create conditiile participarii la negocierea unui contract colectiv de munca (CCM) la nivel de unitate dupa intrarea in vigoare a Legii 62/2011, o organizatie sindicala este obligata sa prezinte o hotarare judecatoreasca prin care instanta de judecata a constatat indeplinirea conditiilor de reprezentativitate stabilite de aceasta lege.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]