Editorial, 04.02.2009 - Gabriela Chirazof
Nu am sa reiau discutia perioadei de proba. Am sa reamintesc numai dispozitiile legale esentiale care reglementeaza aceasta institutie juridica, respectiv art. 31, 32 si 33 din Codul muncii, precum art. 83 din acelasi cod.
La o prima analiza a acestor prevederi legale observam ca legiuitorul a instituit numai un maxim al perioadei de proba pentru diferite categorii de salariati, asa incat stabilirea efectiva la nivel de angajator a perioadelor de proba aplicabile salariatilor proprii inauntrul acestei perioade ramane subiectul negocierii intre angajator si sindicat ori, dupa caz, reprezentantii salariatilor, in cazul incheierii unui contract colectiv de munca. In lipsa acestuia perioada de proba va constitui obiectul negocierii directe intre angajator si salariat si se va regasi in dispozitiile contractului individual de munca.
Ratiunea unei astfel de perioade de proba devine evidenta din dispozitiile art. 31 alin. (1) din Codul muncii, care prevede stabilirea acestei perioade “pentru verificarea aptitudinilor salariatului”.
In ceea ce priveste avantajul alegerii maximului legal al perioadei de proba, acesta decurge din modalitatea de incetare a contractului de munca “numai printr-o notificare scrisa”.
Astfel, potrivit art. 34 alin. (4) indice 1 din Codul muncii, “pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.”
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Legis Plus Legislatia Muncii
Conditia pentru incetarea contractului de munca fara preaviz sau vreo alta procedura este o notificare scrisa adresata celeilalte parti pe perioada de proba sau la sfarsitul acesteia.
Angajatul are avantajul incetarii contractului fara obligatia acordarii preavizului prevazut de lege.
In ceea ce-l priveste pe angajator este evident ca o perioada de proba mai indelungata pentru a constata daca salariatul este potrivit job-ului incredintat este de dorit, atata timp cat in aceasta perioada sau la sfarsitul ei angajatorul are posibilitatea denuntarii contractului fara obligatia motivarii deciziei sale, evitand astfel neajunsurile unei contestatii in instanta introduse de angajat in cazul in care aptitudinile acestuia nu satisfac exigentele postului.
Atentie! Perioada de proba nu va depasi maximul legal.
___________________________________________________________________
Descoperiti strategiile de ultima ora care va ajuta sa luati cele mai bune decizii privind recrutarea si selectia.
Clic aici pentru tot ce trebuie sa stiti
___________________________________________________________________