Instanta competenta material si teritorial
Litigiile generate de incheierea proceselor verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor se judeca in prima instanta de catre judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia. Contestarea proceselor verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor se poate face atat pentru aspecte de forma cat si pentru aspecte de fond (legalitate si temeinicie).
- termenul de introducere a contestatiei impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei
Plangerea impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, poate fi formulata de contravenient in termen de 15 zile de la data inmanarii sau dupa caz, a comunicarii procesului verbal.
Termenul de introducere a plangerii contraventionale se calculeaza pe zile libere ca orice termen procedural, in conditiile art. 101 alin. 1 Cod procedura civila, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
ATENTIE!
In situatia depasirii acestui termen procedural, instanta va invoca din oficiu exceptia de tardivitate a plangerii contraventionale si pe cale de consecinta va respinge plangerea prin sentinta pe care o va pronunta, fara a intra in cercetarea fondului.
-depunerea contestatiei impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei
Plangerea contraventionala insotita de copia procesului verbal de constatare a contraventiei se depune de catre contravenient in mod alternativ:
- fie la organul din care face parte agentul constatator (inspectoratul teritorial de munca), care elibereaza depunatorului o dovada in acest sens si transmite plangerea insotita de dosarul cauzei la instanta competenta material si teritorial;
- fie direct la instanta de judecata competenta material si teritorial.
- continutul contestatiei impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei
Plangerea contraventionala formulata in contradictoriu cu institutia din care face parte agentul constatator ce a aplicat sanctiunea contraventionala (inspectoratul teritorial de munca) trebuie sa cuprinda elementele prevazute in cadrul art. 112 Cod procedura civila:
- datele de identificare ale partilor;
- numele si calitatea celui care reprezinta partea in proces ( iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele acestuia si sediul profesional),
- obiectul litigiului, respectiv contestarea procesului verbal de sanctionare;
- motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza plangerea contraventionala;
- dovezile pe care se sprijina sustinerea petentului;
- semnatura petentului;
Rezultatele pozitive ale exercitarii contestatiei impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei difera in functie de gravitatea greselilor de redactare a procesului verbal (ce atrag anularea procesului verbal pe motiv de nelegalitat) respectiv a probatoriului administrat pe fondul cauzei (ce poate determina anularea procesului verbal pe motiv de netemeinicie sau doar inlocuirea sanctiunii contraventional).
Rezultatele negative ale exercitarii contestatiei, pot consta in respingerea actiunii si implicit pierderea beneficiului ablatiunii, daca acesta este prevazut expres in cadrul actului normativ care sanctioneaza contraventia respectiva.
ATENTIE!
Introducerea contestatiei impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei este scutita de plata taxelor judiciare de timbru, potrivit dispozitiilor cuprinse in Legea nr. 146/1997, respectiv in Ordonanta Guvernului nr.2/2001.
- efectele introducerii contestatiei impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei
Cel mai important efect al introducerii contestatiei impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei consta in amanarea executarii sanctiunii contraventionale aplicate, acesta fiind suspendata de drept pana la solutionarea litigiului.
- judecarea contestatiei impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei
Judecatoria sesizata cu solutionarea plangerii contraventionale fixeaza un termen scurt de judecata (teoretic nu trebuie sa depaseasca 30 de zile) si dispune citarea contravenientului, a organului care a aplicat sanctiunea, a martorilor indicati in procesul-verbal sau in plangere, precum si a oricaror alte persoane in masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei.
Plangerile contraventionale se solutioneaza cu precadere, ceea ce reclama acordarea unor termene de judecata mai scurte, precum si solutionarea acestor litigii inclusiv in perioada vacantei judecatoresti.
Solutiile care pot fi pronuntate de judecatorie in cadrul solutionarii plangerii contraventionale sunt urmatoarele:
- respingerea contestatiei ca fiind tardiv introdusa;
- respingerea contestatiei, cu mentinerea procesului verbal ca fiind legal si temeinic;
- admiterea contestatiei pe motiv de nelegalitate a procesului verbal, avand in vedere lipsa conditiilor de forma ale acestuia si exonerarea petentului de plata amenzii contraventionale;
- admiterea contestatiei pe motiv de netemeinicie a procesului verbal, avand in vedere lipsa conditiilor necesare angajarii raspunderii contraventionale a persoanei sanctionate si exonerarea acesteia de plata amenzii contraventionale;
- admiterea in parte a contestatiei si inlocuirea sanctiunii contraventionale dispuse prin procesul verbal cu o sanctiune mai usoara, avand in vedere individualizarea gresita a sanctiunii contraventionale de catre inspectorul de munca.