Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

 

Munca in Elvetia: ce tipuri de permis de sedere exista si in ce conditii se acorda

permis sedere elvetiarezidenta elvetiatipuri permis sedere
De la data de 1 iunie 2016, cetatenii romani si bulgari beneficiaza de acces liber pe piata muncii din Confederatia Elvetiana.


Astfel, persoanele care cauta un loc de munca in Elvetia pot sa ramana pe teritoriul acesteia timp de 90 de zile, fara un permis de sedere.

Pentru a ramane in Elvetia pe o perioada mai mare de 90 de zile, este necesara solicitarea unui permis de sedere.

Pe teritoriul Elvetiei sunt valabile urmatoarele tipuri de permise:

1. Tipul B (permis de sedere)

Se elibereaza in urmatoarele conditii:

- pe baza unui contract de munca pe durata nelimitata, cu valabilitate de 5 ani

- in baza unui contract de munca cu durata determinata, mai mare de 1 an, cu valabilitate de 5 ani

- pentru o durata de studiu sau pregatire profesionala cu durata mai mare de 1 an. In acest caz, are valabilitatea de 1 an si se reinnoieste anual, pana la incheierea studiilor.

Permisul de sedere de tip B poate fi prelungit cu inca 5 ani daca persoana in cauza detine in continuare un contract de munca pe perioada nedeterminata, sau daca incheie un nou contract de munca pe durata mai mare de 1 ani.

2. Tipul L (permis de scurta sedere)

Se elibereaza in urmatoarele cazuri:

- in baza unui contract de munca pe durata determinata, de pana la 1 an. Este valabil pe o durata egala cu durata contractului de munca.

- pentru o durata de studiu sau de pregatire profesionala de pana la 1 an, valabil pe o durata egala cu durata studiului.

- pentru persoanele care isi cauta un loc de munca in Elvetia. Se elibereaza pe o durata de 6 luni, nu confera drept de munca si se poate prelungi o singura data.

Atunci cand permisul de tip L expira, se poate obtine un permis de sedere pe durata de 6 luni, in vederea cautarii unui alt loc de munca.

Atunci cand persoana in cauza obtine un contract de munca pe durata nedeterminata, poate trece la permisul de tip B.

3. Tip G (permis pentru activitati transfrontaliere)

Se elibereaza numai in cazul lucratorilor transfrontalieri si are valabilitate de pana la 1 an.

4. Tip C (rezidenta)

Redizenta permanenta in Elvetia se elibereaza in urmatoarele cazuri:

- in urma sederii pe teritoriul elvetian de cel putin 10 ani, dintre care 5 ani neintrerupt, cu permis de sedere

- in urma sederii neintrerupe de cel putin 5 ani, cu permis de tip B, daca exista "motive importante sau dovezi temeinice de integrare si buna cunoastere a unei limbi oficiale".

Persoanele care detin un permis de sedere au dreptul sa isi aduca si familia daca detin o locuinta adecvata si daca pot sustine financiar membrii respectivi.

In cazul studentilor, sunt considerati membri ai familiei doar sotul/sotia si copiii cu varsta de pana in 21 de ani, aflati in intretinere.

In cazul persoanelor cu permis de munca, sunt considerati membri ai familiei si parintii sau socrii aflati in intretinere.

Membrii familiei beneficiaza de permis de sedere cu aceeasi durata ca titularul dreptului si au, la randul lor, dreptul de a munci in Elvetia, chiar daca sunt sau nu cetateni UE.

Sursa: Ambasada Romaniei in Confederatia Elvetiana

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
permis sedere elvetiarezidenta elvetiatipuri permis sedere

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 13 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Munca in Elvetia: ce tipuri de permis de sedere exista si in ce conditii se acorda Nota: 4.8 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Reducere Varsta Standard De PensionareIntrebare: In conditiile Legii 263/2010,ptr. fiecare an lucrat in conditiile gr.II de munca, reducerea este de 3 luni iar ptr. gr.I de munca, reducerea este de 6 luni.Concret, in perioada 03.09.1984 - 07.02.1994 = 9 ani,5 luni am lucrat in conditiile gr.II de munca in procent de 100 % iar in perioada 07.02.1994-01.04.2001=7 ani,1 luna am lucrat in conditiile gr.I de munca, in procent de 100 %.Sunt nascut la data de 11.10.1959. In conditiile noii Legi a pensiilor, per total, cu cat se reduce ( ani,luni) va
 

Raspuns: Indepliniti conditiile de pensionare la limita de varsta cu reducerea acesteia pentru lucru in cond... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“7+1 modele de fise de post actualizate conform GDPR”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.

 

Atentie la Fisele de Post modificate de GDPR!

Modele de Fise de Post actualizate in 2018
 
Descarcati gratuit Raportul Special
"7+1 modele de fise de post actualizate conform GDPR"
7+1 modele de fise de post actualizate conform GDPR

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 


 
Atentie la Fisele de Post modificate de GDPR!
Modele de Fise de Post actualizate in 2018

Descarcati gratuit Raportul Special

"7+1 modele de fise de post actualizate conform GDPR"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]