Angajatorii se supun prevederilor impuse de Codul Muncii. In caz contrar, sunt intotdeauna pasibili de amenzi si sanctiuni instituite de Inspectorii Muncii.
Va prezentam in randurile urmatoare cateva dintre cele mai putin cunoscute abateri pe care inspectorii ITM le sanctioneaza fara sa stea pe ganduri:
1) ...daca se iveste un loc vacant in firma, oferta pentru ocuparea lui trebuie sa o faceti mai intai angajatilor deja existenti care au contracte cu timp partial? explicatii pe larg in ghidul specialistilor>>>
2) ...puteti sa ii incetati imediat contractul de munca unui salariat daca acesta indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare pentru pensionare? E singura situatie in care nu mai este necesara asteptarea deciziei de pensionare de la Casa teritoriala de pensii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
3) …nicio sanctiune nu poate fi dispusa (cu exceptia avertismentului scris) fara efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile?
4) …semnarea deciziei de concediere de catre alta persoana decat administratorul societatii constituie motiv pentru anularea acesteia in instanta? explicatii pe larg in ghidul specialistilor>>>
5) …un contract individual de munca nu poate cuprinde orice clauze? Si asta chiar daca atat dvs. cat si angajatul sunteti de acord cu ele? Stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor din Codul Muncii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 de lei.
6) …daca au trecut 6 luni de la savarsirea unei abateri disciplinare si dvs. nu ati emis inca decizia de sanctionare, salariatul nu mai poate fi pedepsit pentru abaterea respectiva? explicatii pe larg in ghidul specialistilor>>>
7) …daca medicul de medicina a muncii constata ca un salariat a devenit inapt (temporar) pentru locul sau de munca, aveti obligatia sa il treceti pe un alt loc de munca, potrivit cu aptitudinile sale? Daca nu aveti vacant un asemenea loc de munca, salariatul va trebui concediat, in temeiul art. 61, lit. c) din Codul Muncii.
8) …un salariat poate fi incadrat numai pe o functie sau un post din Clasificarea Ocupatiilor din Romania? Aceasta obligatie este adesea restrictiva, deoarece din Clasificarea Ocupatiilor din Romania lipsesc multe ocupatii, frecvent intalnite pe piata muncii.
9) …riscati o amenda de la 1.000 lei la 20.000 lei daca NU transmiteti reprezentantilor angajatilor informatii privind evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a firmei?
10) ...obligatiile lucratorului din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca trebuie mentionate nu numai in fisa individuala de instructaj, ci si in fisa postului, chiar daca postul respectiv nu ridica mari probleme? Pot fi mentiuni de genul: „Sa se prezinte la serviciu apt pentru lucru”, „Sa poarte echipamentul individual de protectie din dotare”, „Sa nu efectueze, in timpul lucrului, operatiuni pentru care nu este instruit corespunzator” etc. explicatii pe larg in ghidul specialistilor>>>
11) …in cazul tinerilor sub 25 de ani, aveti obligatia sa le asigurati si sa sustineti financiar participarea anuala la un tip de formare profesionala? Daca nu este posibil, ii veti acorda tanarului un concediu pentru fomare profesionala de pana la 10 zile, anual.
Mai multe informatii despre controlul ITM in ghidul realizat de experti.