Valabil la 9.09.2011
Completarea Revisal se face in conformitate cu dispozitiile in vigoare si reprezinta o procedura de o importanta crescuta pentru angajatori. Tocmai de aceea va fi amintit, in cele ce urmeaza, care vor fi sanctiunile in cazul in care nu se depune Revisalul pentru contractele de munca. Vor fi cumulate amenzile pentru Revisal si amenzile aplicate pentru fiecare persoana?
Registrul de evidenta a salariatilor este reglementat de H.G nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor.
In conformitate cu prevederile art. 8 alin.(1) din acest act normativ, constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
a) neinfiintarea registrului si/sau netransmiterea acestuia in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in termenele si forma prevazute de prezenta hotarare;
b) refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca registrul in forma electronica, precum si dosarul personal al salariatilor;
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
c) necompletarea registrului in conformitate cu prevederile prezentei hotarari;
d) neinregistrarea contractelor individuale de munca in registru anterior inceperii activitatii;
e) completarea registrului cu date eronate.
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. a) - c), cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;
b) cea prevazuta la lit. d), cu amenda de 1.500 lei pentru fiecare contract individual de munca neinregistrat, fara ca valoarea cumulata a amenzii, determinata de numarul efectiv de astfel de contracte, sa depaseasca cuantumul de 20.000 lei;
c) cea prevazuta la lit. e), cu amenda de la 3.500 lei la 5.000 lei.
Asadar, la lit. a) si b) sunt prevazute amenzi pentru contraventii distincte. Contraventiile prevazute la lit. a) - c) se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei. De exemplu, daca nu completeaza in registrul de evidenta a salariatilor o modificare a unuia dintre elementele prevazute la art. 3 alin. (2) din H.G nr. 161/2006, angajatorul poate fi sanctionat cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei pentru omiterea acelei inregistrari.
Neinregistrarea contractelor individuale de munca in registru anterior inceperii activitatii reprezinta tot o necompletare a registrului in conformitate cu prevederile H.G nr. 161/ 2006, insa, pentru aceasta contraventie, legiuitorul a inteles sa instituie o sanctiune distincta.
In consecinta, daca angajatorul nu inregistreaza in registru contractele individuale de munca, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii, poate fi sanctionat cu o amenda de la 1.500 lei pentru fiecare contract individual de munca neinregistrat, fara ca valoarea cumulata a amenzii, determinata de numarul efectiv de astfel de contracte, sa depaseasca cuantumul de 20.000 lei.
Astfel, daca angajatorul nu inregistreaza 10 contracte individuale de munca el poate fi sanctionat cu o amenda de 1.500 lei pentru fiecare contract, respectiv cu suma de 15.000 lei.
Daca insa angajatorul nu inregistreaza 15 contracte individuale de munca el nu va fi sanctionat cu suma de 22.500 lei ci cu suma de 20.000 lei deoarece cuantumul maxim al amenzii, in acest caz, este plafonat la suma de 20.000 lei.