Va amintim faptul ca accidentele de munca presupun vatamarea violenta a organismului, intoxicatia acuta profesionala. Acestea pot avea loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu.
In urma unui accident de munca poate surveni incapacitatea temporara de munca de minim 3 zile calendaristice, invaliditate sau deces.
Doar 4 exemple de accidente de munca, din totalul accidentelor, conform legislatiei in vigoare:
- accidentul de traseu, daca deplasarea s-a facut in timpul si pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca organizat de angajator si invers
Portal Codul Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
- accidentul suferit in timpul deplasarii de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la locul de munca sau de la un loc de munca la altul, pentru indeplinirea unei sarcini de munca;
- accidentul suferit de cei care urmeaza cursuri de calificare, recalificare sau perfectionare a pregatirii profesionale, in timpul si din cauza efectuarii activitatilor aferente stagiului de practica;
- accidentul determinat de fenomene sau calamitati naturale, cum ar fi furtuna, viscol, cutremur, inundatie, alunecari de teren, trasnet (electrocutare), daca victima se afla in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu.
Cum se clasifica accidentele de munca?
Asa cum prevede legislatia in vigoare, accidentul de munca se clasifica in raport cu urmarile produse si cu numarul persoanelor accidentate, astfel:
- accidente de munca ce produc incapacitate temporara de munca de minim 3 zile calendaristice
- accidente de munca ce produc invaliditate
- accidente de munca ce duc la decesul persoanelor implicate
- accidente de munca colective, in cadrul carora sunt accidentate minim 3 persoane in acelasi timp si din aceeasi cauza.
sursa: ITMArges.ro
Protectia Muncii: Obligatii in caz de evenimente si accidente de munca