Studiu de caz: Responsabilitatile SSM incluse in fisa de post a directorului (cod COR 121019)

sanatate in muncasecuritate in muncafisa postului SSMresponsabilitati director
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 12.09.2011
  
Responsabilitatile SSM cad in sarcina directorului societatii si vor fi incluse in fisa postului. Deoarece exista multe situatii in care dispozitiile cu privire la sanatatea si securitatea in munca nu sunt completate in intregime in fisa postului, vor fi redate prin cele ce urmeaza toate obligatiile aferente functiei precizate anterior, in conformitate cu prevederile actuale.

 Astfel, legea dispune ca directorul sa repartizeze salariatii din subordine numai la activitatile pentru care acestia poseda pregatirea corespunzatoare si numai dupa instruirea tehnica si de protectia muncii si sa interzica desfasurarea oricarei sarcini de munca de catre salariatii aflati intr-o stare psiho-fiziologica necorespunzatoare.

In plus, tot in fisa postului se va mentiona obligatia de a lua masuri pentru asigurarea igienei, ordinii si curateniei la locul de munca si mentine permanent libere caile de acces si/sau circulatie din incinta societatii si de a urmari pe toata durata timpului de lucru mentinerea in stare corespunzatoare a cailor de acces si evacuare si a iluminatului.

Directorul va opri imediat procesul de munca in cazul aparitiei unor pericole iminente de accidentare, in cazul producerii unor avarii sau in cazul producerii unui accident de munca. In oricare dintre aceste situatii, sarcinile acestuia vor fi urmatoarele:

-    ia masuri de acordare a primului-ajutor;
-    informeaza conducerea societatii, corect si complet, asupra celor intamplate;
-    contacteaza cu promptitudine personalul din serviciile abilitate.

Pe perioada desfasurarii activitatii, acesta are sarcina de a verifica existenta semnalizarii de securitate si/sau sanatate la locurile de munca, in conformitate cu Cerintele minime generale din 26 iulie 2006, pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca si de a interzice folosirea de improvizatii la utilizarea echipamentelor tehnice, indiferent de natura lor. In plus, se vor lua masuri pentru mentinerea in stare de curatenie a zonelor din jurul echipamentelor tehnice.

De asemenea, vor fi luate orice masuri, in cadrul activitatii sale la locul de munca, pentru prevenirea accidentelor si imbolnavirilor profesionale si vor fi identificate corect si rapid echipamentul de protectie din dotare. Directorul va respecta normele si instructiunile proprii de SSM si va raspunde de insusirea si respectarea acestora de catre toti angajatii din subordine, pentru conformitate cu specificul fiecarui loc de munca.

Acesta va asigura, prin instructaje periodice, verificarea insusirii corecte a procedurilor de SSM in vigoare de catre toti angajatii din subordine si va asigura, prin instructaje periodice si aplicatii practice, verificarea insusirii corecte a procedurilor de paza si stingere a incendiilor de catre toti angajatii din subordine.

In plus, directorul se asigura ca angajatii din subordine sunt capabili sa utilizeze rapid si corect echipamentele de stingere a incendiilor din dotare pentru eliminarea pericolelor si verifica starea echipamentelor de protectie si stingere a incendiilor si raporteaza eventualele deficiente persoanei abilitate, conform procedurii specifice locului de munca. Tot acesta va aplica masurile de urgenta si de evacuare, respectand procedurile specifice locului de munca.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanatate in muncasecuritate in muncafisa postului SSMresponsabilitati director

Data aparitiei: 09 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Responsabilitatile SSM incluse in fisa de post a directorului (cod COR 121019) Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]