Potrivit articolului 32, alin. (2) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, daca sunteti angajator si inregistrati un accident de munca, aveti obligatia de a-l raporta la Inspectoratul teritorial de munca in raza caruia va desfasurati activitatea, precum si la asigurator. In caz contrar, riscati amenzi de pana la 8.000 lei.
Daca accidentul, in sens general, reprezinta un eveniment imprevizibil care intrerupe mersul normal al lucrurilor si care poate conduce la avarie, ranire sau chiar moarte, accidentul de munca este asociat intotdeauna unui proces de munca si implica in mod obligatoriu lucratorul.
Prin urmare, este foarte important sa puteti recunoaste accidentul de munca in cazul in care se produce, mai precis sa stiti ce conditii trebuie sa intruneasca un accident pentru a fi incadrat ca accident de munca.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Accidentul de munca reprezinta vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
Despre consecintele pe care le pot avea accidentele de munca aflati din CD-ul "Ghid practic de protectia muncii"