Institutul National de Sanatate Publica a transmis recent un comunicat cu privire la utilizarea lampilor UV pentru dezinfectia suprafetelor in unitatile de invatamant cu scopul limitarii transmiterii COVID-19.
"Intrucat accidentele survenite in urma utilizarii lampilor UV in unitatile de invatamant sunt tot mai dese, precizam ca specialistii INSP nu sustin aceasta metoda de dezinfectie, opinie transmisa de altfel tuturor institutiilor ce au solicitat un punct de vedere in aceasta directie", precizeaza Institutul National de Sanatate Publica. Potrivit institutiei, utilizarea dezinfectiei cu UV este specifica unitatilor sanitare, fiind o metoda fizica de dezinfectie a aerului si suprafetelor din incaperi.
"Punerea in functiune a acestor lampi trebuie executata numai de persoane calificate si instruite in acest sens. In timpul functionarii, persoanele nu trebuie sa fie in incapere, in caz contrar persoanele expuse dezvolta reactii nedorite la nivel ocular (conjunctivita, foto-oftalmie, cataracta) sau la nivel cutanat (arsura pana la transformare malign)", se arata in comunicatul INSP.
Ne putem intreba astfel in ce masura este eficienta dezinfectia cu lampile UV inclusiv in birouri si sediile firmelor? Sunt angajatii protejati daca apeleaza angajatorii la astfel de masuri?
INSP atrage atentia ca masurile de curatenie si cele de aplicare a produselor de curatenie si a dezinfectantilor prevazute atat in recomandarile nationale, cat si in cele ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, asociate cu o aerisire fara abatere de la frecventa si perioada corecta de timp, asigura un mediu propice desfasurarii activitatilor educative.
"Igiena mainilor, igiena respiratiei, evitarea aglomeratiei, aerisirea frecventa a spatiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente in prevenirea transmiterii COVID-19. In concluzie metoda dezinfectiei cu UV nu reprezinta o optiune pentru dezinfectarea salilor de curs in scoli", se arata in acelasi comunicat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<