Lucru la inaltime. E necesara obtinerea unui atestat? Cine elibereaza fisa de aptitudini?

lucru la inaltimeatestat lucru la inaltimefisa aptitudinimuncitori necalificatimunca la inaltime
Lucru la inaltime. E necesara obtinerea unui atestat? Cine elibereaza fisa de aptitudini?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
 
Este necesar un atestat de lucru la inaltime pentru o societate care efectuaza lucrare de placare hala de productie? Vor lucra la inaltime si pe schele metalice. Lucratorii au prezentat fisa de aptitudini de la medicina muncii care atesta ca sunt apti pentru munca la inaltime, iar ca functii sunt muncitori necalificati.
 
Raspunsul specialistului:
 
Munca la inaltime presupune desfasurarea de activitati la minim 2 m masurati de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala. 
 
Lucrul la inaltime va fi permis numai lucratorilor special instruiti pentru aceasta activitate si verificati medical „apt pentru lucru la inaltime”. Fisa de aptitudine se elibereaza de medicul de medicina muncii pe baza examenelor clinice functionale si de laborator effectuate in baza Fisei 123, anexa 1, HG nr. 355/2007 privind supravegherea medicala a lucratorilor.
 
Lucrul la inaltime este permis numai daca locul de munca a fost amenajat si dotat din punct de vedere tehnic si organizatoric astfel incat sa previna caderea de la inaltime a lucratorilor.
 
Lucrul la inaltime trebuie sa se desfasoare numai sub supraveghere. In functie de complexitatea lucrarilor si a gradului de periculozitate existent, persoana desemnata pentru supraveghere este conducatorul locului de munca sau alta persoana desemnata, echivalenta ca functie.
 
Echipamentele si utilajele folosite pentru lucru la inaltime trebuie sa aiba certificat de conformitate si instructiunile de utilizare si intretinere care sa fie perfect cunoscute de utilizatori.
 
Lucratorii trebuie sa fie echipati in mod corespunzator pentru lucrul la inaltime.
 
Pentru lucrarile la inaltime trebuie sa se ia masuri de protectie colectiva, cum ar fi asigurarea balustradelor, platformelor ori plaselor de prindere.
 
Exista firme care organizeaza cursuri de formare profesionala pentru lucru la inaltime si alpinism utilitar, dar elibereaza certificate de specializare pentru persoane, nu pentru societati.
 
Oricum, pentru activitatea mentionata angajatorul prestator nu trebuie sa folosesca alpinisti utilitari, situatie in care s-ar fi justificat solicitarea certificatelor respective.
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
lucru la inaltimeatestat lucru la inaltimefisa aptitudinimuncitori necalificatimunca la inaltime

Data aparitiei: 04 Iunie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Lucru la inaltime. E necesara obtinerea unui atestat? Cine elibereaza fisa de aptitudini? Nota: 4.22 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]