Transformarea CIM nedeterminat in CIM determinat nu este admisibila

28 Martie 2013
28 Martie 2013
Contract de MuncaCIM nedeterminatCodul munciidurata nedeterminata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unui salariat angajat in data de 23.06.2008 cu contract de munca pe durata nedeterminata. Salariatului in cauza i se modifica functia incepand cu 01.03.2013, dar si durata contractului pe o perioada determinata de 6 luni.

Prevederile Codului muncii nu interzic aceasta modificare din durata nedeterminata in durata determinata, atata timp cat presupune si modificarea de functie.

Societatea genereaza ReviSal-ul din aplicatia proprie de salarizare. In aplicatia proprie se pot introduce modificarile si genera xml-ul fara nicio problema.

In momentul transformarii xml-lui in rvs., se genereaza urmatoarea eroare: contractul individual de munca cu durata determinata se poate incheia pentru o perioada de maxim 3 ani.

Vom stabili astfel cum se vor transmite in ReviSal aceste modificari contractuale.

Solutia consultantului:

Conform art. 83 din Codul muncii , contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:

a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
 h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

Asadar, contractul individual de munca poate fi incheiat pe durata determinata numai in aceste cazuri. Aceste situatii trebuie sa existe la incheierea unui contract individual de munca pentru ca acesta sa poate fi incheiat pe durata determinata. In speta prezentata, exista un contract individual de munca incheiat pe durata nedeterminata astfel incat conditia existentei uneia dintre aceste situatii la incheierea contractului individual de munca nu este indeplinita.

De aceea, apreciem ca un contract individual de munca incheiat pe durata nedeterminata nu poate fi transformat intr-un contract individual de munca incheiat pe durata determinata.

Tototada, apreciem ca modificarea duratei contractului prevazuta de art. 41 alin. (3) lit. a) din Codul muncii, prin act aditional se refera la modificarea duratei unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara inteleasa ca o prelungire a acestor contracte cu inca o perioada de timp determinata, in cazurile in care Codul muncii permite o asemenea prelungire si nu la transformarea unui contract individual de munca incheiat pe durata nedeterminata in durata determinata aceasta din urma fiind inadmisibila in opinia noastra avand in vedere motivatia expusa.

In speta prezentata apreciem ca operatiunea juridica corecta pentru transformarea relatiei de angajare pe perioada nedeterminta intr-una pe durata determinata de timp este incetarea CIM incheiat pe durata nedeterminata si apoi incheierea unui nou CIM pe durata determinata pentru noua functie.


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]