Concediu medical in perioada de somaj tehnic. Ce obligatii apar privind inregistrarea in Revisal si salarizare?

concediu medicalsomaj tehnicrevisal salarizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cazul unei firme, un angajat are contractul suspendat - somaj tehnic - in perioada 01.04-30.06.2020. La data de 09.04.2020 acesta aduce un concediu medical pentru perioada 05.04.-19.04.2020. Care este procedura in acest caz? Se activeaza contractul si se aplica concediul medical? Raportarea in Revisal in acest caz cum se va realiza? Care sunt implicatiile in ce priveste salarizarea?
 
Raspunsul specialistului:
 
Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. In cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, contractul individual de munca se suspenda din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, in timp ce, in situatia concediului pentru incapacitate temporara de munca, contractul individual se suspenda de drept, temeiul legal reprezentandu-l art. 50 lit. b) din Codul muncii.
 
Astfel, in cazul in care salariatii care au contractul individual de munca suspendat conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul 195/2020, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, potrivit art. XI din OUG 30/2020, prezinta certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, in opinia noastra contractul individual de munca se suspenda de drept potrivit art. 50 lit. b) din Codul muncii. Astfel, chiar in situatia in care salariatul se afla in „somaj tehnic”, consideram ca va interveni o suspendare de drept a contractului individual de munca pentru motivul concediului pentru incapacitate temporara de munca.
Intrucat angajatorul are obligatia de a inscrie in Revisal perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, prima zi de concediu medical urmeaza a fi inregistrata in registru drept data de incetare a suspendarii (Contracte/Suspendare/Incetare suspendare/Data incetare suspendare). Temeiul il reprezinta art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017. Pe cale de consecinta, la incetarea perioadei de incapacitate temporara de munca, salariatul va putea beneficia de prevederile art. XI din OUG 30/2020, urmand a fi inregistrata in registru data inceperii suspendarii contractului individual de munca (Data inceput suspendare) data urmatoare celei in care a incetat incapacitatea temporara de munca sau data ulterioara de la care aceasta intervine, cu temeiul suspendare art. 52 alin. (1) lit. c).
 
Salariatii urmeaza sa beneficieze de indemnizatia de incapacitate temporara de munca daca sunt indeplinite conditiile privind stagiu de cotizare reglementate de OUG 158/2005.
 
Pentru indemnizatiile de „somaj tehnic” acordate salariatilor ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate ca urmare a art. XI din OUG 30/2020, angajatorii nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 220^5 din Codul fiscal. Intrucat dreptul la concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este conditionat de plata contributiei asiguratorii pentru munca, prevederile OUG 30/2020 a introdus o exceptie de la aceasta regula. Astfel, in vederea stabilirii stagiului de cotizare, precizam ca perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute de OUG 158/2005.
 
Pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de concediu medical, societatea va utiliza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in aceasta perioada.
 
In situatia in care stagiul de cotizare este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna.
 
 
Raspuns oferit de Dani Cucu, Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L., pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medicalsomaj tehnicrevisal salarizare

Data aparitiei: 14 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical in perioada de somaj tehnic. Ce obligatii apar privind inregistrarea in Revisal si salarizare? Nota: 4.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]