In cazul unei firme, un angajat are contractul suspendat -
somaj tehnic - in perioada 01.04-30.06.2020. La data de 09.04.2020 acesta aduce un concediu medical pentru perioada 05.04.-19.04.2020. Care este procedura in acest caz? Se activeaza contractul si se aplica concediul medical? Raportarea in Revisal in acest caz cum se va realiza? Care sunt implicatiile in ce priveste salarizarea?
Raspunsul specialistului:
Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. In cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, contractul individual de munca se suspenda din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, in timp ce, in situatia concediului pentru incapacitate temporara de munca, contractul individual se suspenda de drept, temeiul legal reprezentandu-l art. 50 lit. b) din Codul muncii.
Astfel, in cazul in care salariatii care au contractul individual de munca suspendat conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul 195/2020, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, potrivit art. XI din OUG 30/2020, prezinta certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, in opinia noastra contractul individual de munca se suspenda de drept potrivit art. 50 lit. b) din Codul muncii. Astfel, chiar in situatia in care salariatul se afla in „somaj tehnic”, consideram ca va interveni o suspendare de drept a contractului individual de munca pentru motivul concediului pentru incapacitate temporara de munca.
Intrucat angajatorul are obligatia de a inscrie in Revisal perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, prima zi de concediu medical urmeaza a fi inregistrata in registru drept data de incetare a suspendarii (Contracte/Suspendare/Incetare suspendare/Data incetare suspendare). Temeiul il reprezinta art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017. Pe cale de consecinta, la incetarea perioadei de incapacitate temporara de munca, salariatul va putea beneficia de prevederile art. XI din OUG 30/2020, urmand a fi inregistrata in registru data inceperii suspendarii contractului individual de munca (Data inceput suspendare) data urmatoare celei in care a incetat incapacitatea temporara de munca sau data ulterioara de la care aceasta intervine, cu temeiul suspendare art. 52 alin. (1) lit. c).
Salariatii urmeaza sa beneficieze de indemnizatia de incapacitate temporara de munca daca sunt indeplinite conditiile privind stagiu de cotizare reglementate de OUG 158/2005.
Pentru indemnizatiile de „somaj tehnic” acordate salariatilor ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate ca urmare a art. XI din OUG 30/2020, angajatorii nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 220^5 din Codul fiscal. Intrucat dreptul la concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este conditionat de plata contributiei asiguratorii pentru munca, prevederile OUG 30/2020 a introdus o exceptie de la aceasta regula. Astfel, in vederea stabilirii stagiului de cotizare, precizam ca perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute de OUG 158/2005.
Pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de concediu medical, societatea va utiliza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in aceasta perioada.
In situatia in care stagiul de cotizare este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna.
Raspuns oferit de Dani Cucu, Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L., pentru
PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<