Cum se calculeaza concediul medical pentru urmatoarele situatii:
1. o salariata angajata la data de 16.08.2010 a prezentat la pontaj un concediu medical pentru zilele de 20 si 23 august. Inainte de angajarea la firma noastra a fost in somaj din luna februarie 2010.
2.o alta salariata este angajata la firma noastra incepand cu data de 01.05.2010 si este la prima angajare.
Raspuns:
Perioada in care o persoana a beneficiat de indmenizatie de somaj constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii in baza prevederilor art. 7 coroborate cu prevederile art. 8 alin. (1) din O.U.G nr. 158/2005.
Astfel, conform art. 7 din O.U.G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadei pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj
Potrivit art. 10 alin. (1) din O.U.G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
In situatia salariatei care a beneficiat de indemnizatie de somaj, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca o constituie indemnizatia de care aceasta a beneficiat in perioada 22 martie 2010 – 22 august 2010.
Pentru salariata angajata din data de 01.05.2010, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca o constituie veniturile salariale realizate in ultimile 6 luni anterioare acordarii indemnizatiei. Daca salariata nu a realizat venituri in toate cele 6 luni, vor fi luate in calcul numai veniturile realizate in aceasta perioada cu conditia indeplinirii stagiului minim de cotizare.
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. In intelesul acestei norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Indemnizatiile de incapacitate temporara de munca se calculeaza dupa urmatoarele reguli generale:
I. Se constituie baza de calcul din ultimele 6 luni inaintea lunii de acordare a concediului medical. In situatia in care, in aceste 6 luni asiguratul a beneficiat de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, aceasta perioada constituie stagiu asimilat, baza de calcul fiind constituita din valoarea acesteia care se va raporta la numarul de zile (lucratoare) pentru care s-a platit indemnizatia.
Stabiliti pe de o parte numarul de zile lucrate pentru care s-a calculat CCIASS, dar si numarul zilelor lucratoare de concediu medical. Totalizati numarul zilelor identificate in cele 6 luni luate in calcul.
II. In acelasi timp identificati pentru lunile respective nivelul veniturilor.
Nivelul veniturilor se constituie din:
a) veniturile salariale la care s-a calculat CCIASS pentru persoana respectiva.
b) indemnizatia de somaj;
Totalizati veniturile persoanei pentru cele 6 luni luate in calcul.
III. Calculati media zilnica a veniturilor impartind totalul veniturilor la numarul total de zile stabilit la punctul I.
IV. Calculati indemnizatia propriu-zisa inmultind media zilnica de la pct. III cu numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical, la care aplicati procentul stabilit pentru tipul de concediu.
V. Suma obtinuta in urma calculelor prevazute la pct. I-IV reprezinta indemnizatia de incapacitate temporara de munca bruta.
VI. Suma neta a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se obtine dupa retinerea impozitului si a contributiilor aferente.