Castigul salarial mediu net a crescut pana la 3.321 lei

Isabela Alexe
Isabela Alexe
10 Noiembrie 2020
10 Noiembrie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
salariu nominal netscaderi castig salarial mediu netcastigul salarial mediu net septembrie 2020
Castigul salarial mediu net a crescut pana la 3.321 lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum arata cele mai noi date publicate recent de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal net a fost, in luna septembrie, de 3.321 de lei, in crestere fata de luna precedenta cu 46 lei (+1,4%), iar castigul salarial mediu nominal brut s-a situat la 5.414 lei, mai mare cu 77 de lei (+1,4%).
 
 De asemenea, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in domeniul fabricarii produselor de cocserie si al produselor obtinute din prelucrarea titeiului (7.879 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.753 de lei). Prin comparative cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,8%, citeaza Agerpres datele INS.
 
Totodata, potrivit aceleiasi surse, indicele castigului salarial real a fost 105,2% pentru luna septembrie 2020 fata de aceeasi perioada a anului precedent si de 101,5% raportat la august 2020. Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 223,8%, cu 3,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2020.
 
Cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, prin continuarea aplicarii masurilor de relaxare, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), precum si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.
 
Potrivit datelor INS, citate de Agerpres, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev. 2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 18,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv 18,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; intre 5,0% si 9,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, transporturi aeriene, alte activitati extractive, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor textile, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor; intre 3,0% si 5,0% in fabricarea produselor din tutun, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, activitati de posta si de curier, alte activitati industriale n.c.a., activitati de servicii anexe extractiei, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea articolelor de imbracaminte.
 
Conform INS, cresteri ale castigului salarial mediu net, intre 2,5% si 3,0%, au fost inregistrate la hoteluri si restaurante, cercetare-dezvoltare, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea echipamentelor electrice, tranzactii imobiliare.
 
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 7,1% in extractia minereurilor metalifere; intre 1,5% si 3,0% in fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea bauturilor, telecomunicatii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), colectarea si epurarea apelor uzate.
 
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+5,2%), ca urmare a reluarii platii unor drepturi salariale ce nu se acorda pe perioada concediilor de odihna, inclusiv a sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, arata sursa citata. Castigul salarial mediu net a inregistrat o usoara scadere fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-2,1%), respectiv in administratie publica (-1,1%).
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]