"Va rog sa ma informati daca am doar doi angajati, imi trebuie instruire SSM si SU si daca DA cine o face?"
Raspunsul specialistilor:
Organizarea activitatilor de prevenire si protectie (SSM) este reglementata prin HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
Organizarea si desfasurarea activitatii de aparare impotriva incendiilor (SU) este impusa prin Ordinul nr. 163/2007 emis de Ministerul Administratiei si Internelor.
Orice angajator din Romania, indiferent de numarul de salariati, trebuie sa asigure conditii ca acestia sa primeasca o instruire suficienta si adecvata, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului.
Aceste informatii trebuie aduse la cunostinta salariatiilor prin cele 3 tipuri de instructaje:
- Instructaj introductiv – general;
- Instructaj la locul de munca
- Instructaj periodic
Pentru o microintreprindere de pana la 9 salariati (cazul de fata), angajatorul (administratorul) poate sa se ocupe de activitatile de securitate si sanatate in munca, inclusiv cele 3 tipuri de instructaje ale salariatilor, dar trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod efectiv si cu regularitate in intreprindere si/sau unitate;
- sa fi urmat cel putin un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore, fapt care se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.
De asemenea, si in domeniul situatiilor de urgenta instruirea salariatilor poate fi efectuata tot de angajator, cu conditia ca acesta sa detina un certificat de cadru tehnic PSI.
Alta varianta, dar mai costisitoare, ar fi sa apeleze la servicii externe de prevenire si protectie care sa organizeze activitatile de respective pe baza de contract.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri despre sanatate si securitate in munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<