Noi masuri pentru o mai buna calitate a stagiilor efectuate de tinerii europeni

06 Decembrie 2013
06 Decembrie 2013
Resurse UmanestagiiComisia Europeanacalitate a stagiiloracord scris stagiu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Saptamana aceasta, Comisia Europeana a prezentat Propunerea de Recomandare privind un cadru de calitate a stagiilor care sa le permita stagiarilor sa dobandeasca o experienta de munca de inalta calitate, in conditii sigure si echitabile si care sa le creasca sansele de a gasi un loc de munca de buna calitate.

Statele membre vor trebui sa se asigure ca legislatia sau practicile nationale respecta principiile enuntate in orientari si sa isi adapteze legislatia acolo unde este necesar, in conditiile in care, actualmente, unul din trei stagii nu corespunde standardelor in ceea ce priveste conditiile de munca sau continutul didactic, conform unui sondaj recent al Eurobarometru (IP/13/1161). Multe dintre aceste stagii care nu corespund standardelor sunt utilizate de catre angajatori pentru a inlocui locurile de munca pentru incepatori.

"Stagiile sunt esentiale pentru a imbunatati capacitatea de insertie profesionala a tinerilor, precum si pentru a asigura o trecere lina de la scoala la locul de munca. Este inacceptabil ca unii dintre stagiari sunt in prezent exploatati ca forta de munca gratuita sau ieftina. Statele membre trebuie sa se asigure ca stagiarii beneficiaza de formari profesionale de calitate si capata experienta necesara pentru a obtine un loc de munca. Aceste propuneri de orientari vor permite stagiarilor sa dobandeasca experienta de munca de inalta calitate in conditii bune de lucru”, a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Orientarile urmeaza sa imbunatateasca transparenta in ceea ce priveste conditiile de stagiu, impunand de exemplu cerinta ca stagiile sa se bazeze pe un acord scris de stagiu. Acordul ar trebui sa acopere continutul didactic (obiectivele educationale, supravegherea) si conditiile de munca (durata limitata, timpul de lucru, indicatia clara ca stagiarii vor fi platiti sau compensati in alt mod si ca vor beneficia sau nu de securitatea sociala). intr-adevar, li se va cere furnizorilor de stagiu sa indice in anuntul de post vacant daca stagiul va fi platit.

Cadrul propus nu vizeaza stagiile care fac parte dintr-o diploma universitara sau care sunt obligatorii pentru a avea acces la o anumita profesie.

Sursa: costelgilca.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]