Cum stabiliti corect baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca (ITM)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Problema
Elementele de dificultate in stabilirea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate sunt generate de operatiunea de stabilire a stagiului de cotizare, respectiv a bazei de calcul a indemnizatiei.

Regulile generale pentru identificarea bazei de calcul a indemnizatiei pentru ITM sunt stabilite prin O.U.G. nr. 158/2005, modificata si completata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, respectiv prin Ordinul nr. 830/175/2007 care modifica si completeaza Ordinul nr. 60/32/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005 (...).

Regulile specifice sunt stabilite prin Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, respectiv prin Ordinul nr. 450/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002.

Atentie
Baza de calcul reprezinta suma etalon la care se raporteaza valoarea indemnizatiei, care asigura o anumita continuitate si stabilitate a veniturilor asiguratului pe durata producerii riscului.

Reguli generale prevazute de O.U.G. nr. 158/2005

Baza de calcul este utila pentru stabilirea mediei zilnice a indemnizatiei si se constituie prin raportarea veniturilor la care s-a calculat CCIASS la ultimele 6 luni anterioare lunii de acordare a concediului pentru ITM.

Cuantum
Baza de calcul a indemnizatiei a fost plafonata prin raportare la un venit lunar maxim de 12 salarii minime brute pe tara la care se poate achita CCIASS, asa cum rezulta din prevederile art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005, modificata si completata prin O.U.G. nr. 91/2006.

Plafonarea bazei de calcul a indemnizatei este urmarea fireasca a plafonarii bazei de calcul a contributiei lunare – incepând cu veniturile realizate din luna noiembrie 2006.

In prezent, suma plafon la care se raporteaza CCIASS si, implicit, baza de calcul a unei indemnizatii, este in valoare de 4.680 lei.

Sfatul expertului
Iata câteva reguli de stabilire a bazei de calcul:

• baza de calcul se stabileste prin raportarea veniturilor la zilele lucrate pentru care s-a achitat CCIASS, din cele 6 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical;

Atentie
Numarul de zile pentru care s-a achitat contributia nu poate fi insa mai mare decât numarul zilelor lucratoare stabilite, potrivit Codului muncii, corespunzatoare lunilor ce intra in baza de calcul.

• daca in calcul intra si perioade in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie pentru somaj, acestea reprezinta stagiu de cotizare, iar veniturile luate in considerare sunt chiar valorile indemnizatiei de somaj la care s-a calculat si s-a achitat contributia;

• daca salariatul nu a obtinut venituri in toate cele 6 luni, baza de calcul alcatuita in cazul bolilor obisnuite se poate restrânge la lunile efective de venit realizat, dar nu mai putin de o luna pentru care s-a calculat CCIASS;

Atentie
Daca salariatul are stagiu de cotizare de o luna realizat, dar acesta nu se regaseste in cele 6 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical, nu se poate constitui baza de calcul.

• conditii speciale de stagiu, dar si de calcul sunt reglementate in cazul incapacitatii temporare de munca in urma unei urgente medico-chirurgicale, tuberculozei, SIDA, cancerului sau bolii infecto-contagioase din grupa A.

Atentie
In aceste situatii nu este necesara realizarea unui stagiu de cotizare, astfel, daca ITM intervine in prima luna de munca – neexistând o baza de calcul anterioara – vor fi luate in calcul veniturile negociate contractual si inca nerealizate.

• pentru situatiile in care, in perioada celor 6 luni salariatul beneficiaza de indemnizatie pentru concedii medicale, la alcatuirea bazei de calcul se are in vedere valoarea acesteia care se va raporta la numarul de zilele (lucratoare) pentru care s-a platit indemnizatia;

• daca in baza de calcul intra perioade in care asiguratul a beneficiat de CCC, de pensie de invaliditate sau a urmat la zi si a absolvit cursurile unei facultati, veniturile luate in considerare pentru aceasta perioada sunt la nivelul salariului minim brut garantat in plata;

• indemnizatia pentru ITM se acorda pentru numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical.

Sfatul expertului
Desi in certificatele medicale se inscrie numarul zilelor calendaristice, incluzând prima si ultima zi de concediu medical, pentru stabilirea numarului zilelor efectiv indemnizate, este necesar sa identificati numarul zilelor lucratoare din luna. in acest scop, veti tine cont de prevederile Codului muncii referitoare la timpul de munca si timpul de odihna, dar si de cele ale CCM aplicabil.

Zilele indemnizate nu vor putea fi stabilite cu incalcarea dispozitiilor legale privind repausul saptamânal si sarbatorile legale, ca drepturi minimale reglementate de Codul muncii.

In acelasi timp, daca prin CCM aplicabil s-au stabilit si alte ocazii pentru care salariatii beneficiaza de zile libere platite, nici acestea nu vor fi remunerate cu indemnizatie pentru ITM (ex.: ziua profesiei).

Reguli speciale prevazute de Legea nr. 346/2002

Procedura
Caracterul special al sistemului de asigurari pentru accidente de munca/boli profesionale imprima reguli specifice de calcul a indemnizatei:

• baza de calcul se stabileste prin raportarea veniturilor la zilele lucrate pentru care s-a achitat CAMBP, din cele 6 luni anterioare acordarii concediului medical;

• daca salariatul nu a obtinut venituri in toate cele 6 luni, baza de calcul se poate restrânge la lunile efective de venit realizat;

Atentie
In aceste situatii nu este necesar nici stagiul de cotizare anterior lunii de acordare a concediului medical si nici venituri realizate, la care sa se fi calculat/platit contributia.

Astfel, daca ITM intervine in prima luna de munca – neexistând o baza de calcul anterioara – vor fi luate in calcul veniturile negociate contractual si inca nerealizate.

• daca exista perioade in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie pentru somaj, acestea reprezinta stagiu de cotizare, iar veniturile luate in considerare sunt chiar valorile indemnizatiei de somaj la care s-a calculat si s-a achitat contributia;

• daca in perioada luata in calcul persoana a fost asigurata facultativ, in baza unui contract de asigurare, sumele lunarea luate in calcul sunt chiar veniturile declarate in contractele de asigurare;

• pentru situatiile in care in perioada celor 6 luni, salariatul beneficiaza de indemnizatie pentru concedii medicale nu se aplica aceleasi reguli ca in cazul O.U.G. nr. 158/2005;

Atentie
Sumele de referinta la stabilirea bazei de calcul vor fi veniturile salariale brute la care s-a achitat CAMBP, obtinute dupa reluarea raporturilor de munca/ de serviciu.

Indemnizatia se acorda pentru numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical.

Exemplu
Iata un model de calcul a indemnizatiei pentru ITM:

MT nu a mai realizat stagii de cotizare pentru concedii si indemnizatii de asigurari de sanatate din anul 2005, dar pe data de 1 august 2007 revine in activitate prin incheierea unui contract individual de munca, cu un salariu lunar brut in valoare de 1.500 lei.

primul concediu medical pentru urgenta medico-chirurgicala:

In perioada 1-28 august 2007 presteaza efectiv activitate, realizând un venit lunar brut de 1.304 lei, iar din data de 29 august beneficiaza de 5 zile calendaristice de ITM pentru urgenta medico-chirurgicala, din care, pentru 3 zile lucratoare primeste indemnizatie (100%).

In acest caz, nu este necesar sa se indeplineasca conditia stagiului de cotizare, datorita caracterului urgent al afectiunii.

Luna septembrie este lucrata in intregime, beneficiind de un salariu in cuantum de 1.500 lei.

cel de-al doilea concediu medical pentru boala obisnuita:

In data de 6 octombrie 2007 intervine o incapacitate temporara de munca pentru care prezinta un certificat medical pentru boala obisnuita pentru perioada 6-12 octombrie 2007.

Stagiul de cotizare se identifica in cele 12 luni anterioare lunii in care a intervenit starea de boala, respectiv din luna octombrie 2006 pâna in septembrie 2007. in cele 12 luni astfel identificate, prima luna anterioara lunii in care a intervenit riscul este lucrata integral si s-a achitat CCIASS, ceea ce ce insemna ca este indeplinita conditia stagiului minim de cotizare. in plus, in calcul stagiul de cotizare intra si 3 zile indemnizate de incapacitate temporara de munca pentru urgenta medico-chirurgicala, precum si cele 20 de zile lucrate in luna august 2007.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

sep. 2007

aug. 2007

iulie 2007

iunie 2007

mai 2007

april. 2007

martie 2007

feb. 2007

ian 2007

dec.

2006

nov. 2006

oct. 2006

zile lucratoare

20

23

22

21

23

20

22

20

21

20

22

22

zile stagiu

20

lucrate

20 lucrate

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

3 zile indemnizatie ITM (100%)

Bazele de calcul:

a)  pentru primul concediu medical, pentru urgenta medico-chirurgicala:

Incapacitatea temporara de munca intervine in cursul lunii in care asiguratul a fost angajat. Prin urmare, nu suntem in prezenta unui venit la care s-a achitat CCIASS, ci a unui venit la care legea presupune ca se va achita CCIASS, respectiv venitul negociat la care s-a stabilit sa se platesca contributia in valoare de 1.500 lei.

M zilnica = 1.500 : 23 = 65,2173 lei

Valoare zilnica indemnizatie = 100% x 65,2173 = 65,2173 lei

Durata concediului medical este de 5 zile, din care se indemnizeaza cele 3 zile lucratoare, pentru care angajatorul achita o indemnizatie in valoare de: 65,2173 x 3 = 196 lei.

b) pentru cel de-al doilea concediu medical pentru boala obisnuita:

Nr. zile stagiu august - sept 2007(NZ) = 20 + 20 +3 = 43 zile

Suma veniturilor luate in calcul (SV) =1.500 +1.304 +196 = 3.000 lei

Media zilnica (MZ) = SV : NZ = 3.000 : 43 = 69,76 lei

Valoarea I zilnica = 75% x 69,76 =52,32 lei/ zi lucratoare

I totala bruta =5 x 52,32 = 262 lei.

Atentie
Iata cum se suporta acesta indemnizatie:

  • Indemnizatia se suporta de angajator pentru primele 3 zile lucratoare (8-10 oct 2007) din cele 5 zile calendaristice de boala ( I angajator = 3 x 52,32 = 157 lei).
  • Indemnizatia se suporta in continuare din FNUASS pentru celelalte 2 zile lucratoare din intervalul 11-12 oct 2007 ( I FNUASS= 2 x 52,32 = 165 lei).

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 15 Octombrie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum stabiliti corect baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca (ITM) Nota: 3.79 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]