Accident de munca si concediu medical. Cum procedati corect si cum se recupereaza indemnizatiile

accident de muncaconcediu medical accident de muncarecuperare indemnizatii concediu medical
Accident de munca si concediu medical. Cum procedati corect si cum se recupereaza indemnizatiile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“Care este procedura complete in cazul unui accident de munca? Cum procedam in legatura cu concediile medicale intr-o astfel de situatie? De exemplu, medicul de familie al angajatului a eliberat un concediu medical care are codul 01. Ar fi trebuit eliberat cu cod 03 - accident de munca. Ce documente trebuie sa transmita firma medicului de familie? Trebuie sa obtina apoi si alte avize pentru concediu medical? Cum se recupereaza banii?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Recuperarea de catre angajator a indemnizatiilor pentru accidente de munca si boli profesionale se poate realiza dupa confirmarea caracterului de munca al accidentului sau declararea bolii profesionale (art. 19 alin. (7) din Legea nr. 346/2002).
 
In cazul bolilor profesionale sau al accidentelor de munca, certificatul medical se vizeaza in mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, respectiv de casa teritoriala de pensii in a carei raza se afla sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului (art. 32 alin. (2) din Legea nr. 346/2002).
 
Sumele platite de casele de asigurari de sanatate judetene pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca aferente cazurilor confirmate de accidente de munca sau boli profesionale se recupereaza de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizatie inscris pe certificatul medical.
 
Sumele care reprezinta diferente la indemnizatiile de incapacitate temporara de munca, ca urmare a confirmarii unui accident de munca sau unei boli profesionale, se recupereaza de catre angajatori de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizatie inscris pe certificatul medical (Legea nr. 177/2018).
 
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale se suporta in primele 3 zile de incapacitate de catre angajator, iar din a 4- a zi de incapacitate, din sumele prevazute pentru asigurarea la accidente de munca si boli profesionale in bugetul asigurarilor sociale de stat (art. 34 din Legea 346/2002).
 
Conform art. 37 din Legea 346/2002 asa cum a fost modificata prin OUG 103/2017:
 
Art. 37. – (1) Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca datorata accidentelor de munca si bolilor profesionale se acorda pe baza certificatului medical eliberat conform dispozitiilor legale si completat sau modificat, dupa caz, cu codurile de indemnizatie corespunzatoare si care constituie document justificativ de plata.
 
(2) Persoanele prevazute la art. 19 alin (6) sunt obligate sa depuna la casele teritoriale de pensii, din raza administrativ-teritoriala in care isi au sediul social, exemplarul 2 al certificatului de concediu medical, in vederea recuperarii sumelor reprezentand indemnizatii platite asiguratilor.
 
(3) Pentru situatiile in care persoana asigurata desfasoara activitatea la mai multi angajatori indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala se achita o singura data.
 
Conform art. 44 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatiile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se platesc pe baza cererii-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, prevazuta in anexa nr. 13 la prezentele norme metodologice, si a celorlalte acte prevazute de reglementarile legale in vigoare, exclusiv indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, pentru a carei acordare nu este necesara completarea cererii-tip.
 
In afara cererii-tip pentru obtinerea indemnizatiilor mai sunt necesare urmatoarele documente:
 
a) certificatul de concediu medical;
 
b) procesul-verbal de cercetare a accidentului de munca;
 
c) FIAM sau procesul-verbal avizat de inspectoratul teritorial de munca ce a confirmat caracterul de munca al accidentului, respectiv fisa BP2, dupa caz.
 
Cererea si documentele se depun la casa teritoriala de pensii in carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul si nu la ITM.
In ceea ce priveste termenul de recuperare, Legea 346/2002 nu reglementeaza un termen de prescriptie pentru recuperarea indemnizatiilor de incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident de munca asa cum se reglementeaza OUG 158/2005 pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca boala obisnuita un termen de 90 de zile. De aceea apreciem ca indemnizatiile medicale pentru accident de munca pot fi recuperate in termenul de prescriptie de 3 ani.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022


Nu stiti ce sa faceti ca angajator? Sa renuntati sau sa pastrati contractele part time? 

Nu dati pe pere (amenzi ANAF) ce luati pe mere (contracte cu baza ilegala de impozitare)! Economisiti timp, energie si bani si aflati din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii: 

  • legislatie privind impozitarea contractelor part-time 
  • baza de calcul 
  • reguli de calcul impozite 
  • exceptii 
 

...Vezi AICI lista completa <<

de Legislatia Muncii

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accident de muncaconcediu medical accident de muncarecuperare indemnizatii concediu medical

Data aparitiei: 21 Mai 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Accident de munca si concediu medical. Cum procedati corect si cum se recupereaza indemnizatiile Nota: 3.5 din 5 - 6 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Vechimea in munca pentru pensie. Alte ajutoareIntrebare: 1. Cat trebuie sa ai vechime minima in munca pentru a beneficia de pensie si care este cuantumul pensiei cu stagiu minim ani si minim cotizatie (salariu minim, norma 2h/zi)? 2. O persoana care nu lucrat niciodata beneficiaza de ajutor de somaj sau alta forma de ajutor cand implineste varsta de pensie? In ce cuantum?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Acordare zi libera pentru analize medicaleIntrebare: O salariata ne-a cerut o zi libera pt efectuarea unor analize/investigatii pt discopatie lombara. Exista o baza legala pt acordarea acestei zile libere?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"
DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]