Asa cum prevede legislatia in vigoare, impozitul pe veniturile din salarii este datorat de beneficiarii veniturilor din salarii, cu mentiunea ca se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de astfel de venituri. Astfel, pentru sumele platite sub forma de salarii, angajatorul trebuie sa retina impozitul datorat pentru fiecare luna la data efectuarii platii acestor venituri. In aceasta situatie, impozitul retinut trebuie virat la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care s-au platit veniturile.
In continuare, referitor la obligatiile angajatorului, trebuie efectuata identificarea beneficiarilor sumelor platite sub forma de salarii. Aceasta se realizeaza in baza datelor inregistrate in contabilitate si a documentelor justificative, precum statele de de salarii, dispozitiile de plata catre casierie, extrasele de cont bancar etc.
De retinut faptul ca, potrivit dispozitiilor incluse in Norma specifica de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobata prin OMEF 3512/2008, statul de salarii serveste ca document pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor, precum si al contributiilor si al altor sume datorate, precum si ca document justificativ de inregistrare in contabilitate.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In ceea ce priveste modalitatea de arhivare a statului de salarii, aceasta se efectueaza la compartimentul financiar-contabil, separat de celelalte acte justificative de plati (exemplarul 1) si la compartimentul care a intocmit statele de salarii (exemplarul 2), dupa caz. Termenul de pastrare a statelor de salarii este de 50 de ani.