Ministrul Muncii: contributiile pentru concedii si indemnizatii in Romania sunt de 0,85% din salariu

indemnizatie concediu medicalindemnizatii 2017indemnizatie ccc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In Romania, contributiile pentru concedii si indemnizatii in Romania sunt la ora actuala de 0,85% din salariu, conform unor declaratii facute de ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, la TVR1.

Vasilescu a mai precizat ca pentru a ajunge sa platesti sume de un miliard de lei vechi pe luna ar trebui sa cotizeze 200 de ani:

 "Ceea ce se intampla in Romania nu se mai intampla nicaieri in lume. Va dau cuantumul indemnizatiilor in Uniunea Europeana: in Austria — maximum 700 de euro, in Belgia — 770 de euro, Bulgaria — 174 de euro, Cehia — 280 de euro, Croatia — 353 de euro, Estonia — 390 euro, Franta — 392 de euro, iar cel mai mult in Germania — 1.800 euro si noi avem 35.000 de euro in plata. Letonia — 171 euro, Polonia — 90 de euro, Slovacia — 203 euro, Slovenia — 252 de euro si Ungaria — 90 de euro. In timp ce, in Elvetia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia nu se acorda indemnizatii", a precizat ministrul muncii, conform Agerpres.

Barbatul din Sibiu care ia lunar o indemnizatie de 35.000 de euro nu este singurul caz de acest gen, a mai mentionat Olguta Vasilescu:

"Noi avem dosare la ora actuala pe care le cercetam inainte de a plati aceste sume de bani. Sunt foarte muti care vin cu aceste sume de 35.000 de euro pe luna pentru ca neexistand un plafon sau o baz[ de calcul foarte clara si calculandu-se la 85% din venituri, totul a fost scapat de sub control. Ma intreba ieri un coleg senator, fostul ministru Liviu Pop, ce ne-am face daca ar fi Messi in Romania si ar avea un venit de 30 de milioane de euro lunar, ar trebui sa-i dam 25 de milioane de euro indemnizatie de paternitate? I-am spus: da, conform legii cum este ea acum. Este clar ca trebuie sa corectam toate acestea", a mai precizat ministrul.


108.000 persoane (mame si tati) primesc indemnizatia minima care este la nivelul sumei de 1.200 de lei, iar cei care au indemnizatii de peste 10.000 de lei sunt in jur de 600 de persoane.

"Aici nu este vorba de economie ci este vorba de corectitudine pentru ca duse in calcul la nivelul veniturilor 85% este clar ca nu ai contribuit cu 85%. Daca aveti o afacere pe care o vindeti anul acesta, cum este cazul domnului din Sibiu cu 35.000 de euro, si dupa va ganditi sa intrati in concediu de paternitate veti primi indemnizatie de 85% din nivelul veniturilor, dar nu ai contribuit. Ceea ce am observat eu pe ce se vine acum in plata, sunt mame care in ultimele luni de sarcina primesc drepturi de autor pentru ca scriu pe niste bloguri, contribuie intr-adevar la stat cu acesti 0,85%, dar se trezesc in plata cu indemnizatii uriase", a concluzionat ministrul Muncii.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie concediu medicalindemnizatii 2017indemnizatie ccc

Data aparitiei: 17 Mai 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministrul Muncii: contributiile pentru concedii si indemnizatii in Romania sunt de 0,85% din salariu Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]