SSM: Prestare servicii externe

13 Noiembrie 2013
13 Noiembrie 2013
SSMservicii externeresurse umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O societate care are 17 angajati si se preconizeaza a se angaja inca 3 persoane, iar ca domeniu de activitate, presteaza servicii externe in domeniul SSM si Resurse Umane. Salariatul care lucreaza pe departamentul de resurse umane are master - "Managementul firmelor de turism, comert, servicii", certificat de calificare pe Inspector resurse umane si 5 ani vechime in domeniu, certificat de calificare - formator. In acte figureaza ca "Sef serviciu resurse umane". Intrebare: Salariatul din speta (care presteaza serviciu extern resurse umane), poate fi trecut in acte ca Director resurse umane? Trebuie un anumit numar de angajati in firma pentru aceasta functie?

In organigrama este trecut - departamentul - serviciu extern resurse umane.

 Dupa cum am spus in raspunsul anterior, numai in cazul autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala si locala este prevazut in Legea 188/1999
, cu modificarile si completarile ulterioare, un numar minim de angajati necesar pentru infiintarea unui serviciu, birou, directii. In aceasta situatie apreciez ca persoanele care coordoneaza activitatea respectivelor structuri functionale vor putea fi incadrati in ocupatiile din COR ce au denumirea data de structura functionala din care fac parte, infiintata la nivelul unitatii, ca de exemplu, sef birou, sef serviciu, sef departament.
In cadrul firmelor private, angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii in temeiul art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, iar structura organizatorica a unei societati comerciale din domeniul privat este aprobata exclusiv de conducerea acesteia, asa incat organul de conducere poate decide structura functionala a unitatii, numarul departamentelor functionale, impartirea acestora in structuri mai mici, denumirea lor, numarul posturilor din cadrul fiecarei structuri functionale, precum si natura posturilor care compun aceste structuri.
Astfel, consideram ca angajatorul va decide, in functie de optiunile din COR, functiile de conducere pentru coordonarea si controlul salariatilor din cadrul fiecarui departament.

In ceea ce priveste ocupatia de director resurse umane, atata timp cat nu sunt prevazute prin acte normative cerinte speciale de studii si pe cale de consecinta existenta unei corelatii intre profilul studiilor absolvite si specificul ocupatiei ca in cazul inginerilor, al consilierilor juridici, economistilor, apreciem ca stabilirea studiilor necesare pentru ocuparea postului de director resurse umane se vor stabili de angajator in functie de atributiile postului.
Reamintim, totodata, ca in privinta serviciului extern de prevenire si protectie, acesta trebuie constituit in conformitate cu dispozitiile Legii 319/2006 si a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii în munca nr. 319/2006 aprobate prin 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Daca prin serviciul extern de resurse umane intelegeti prestarea serviciului de completare si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor, atunci mentionam ca in calitate de prestator de servicii de completarea si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor trebuie sa indepliniti conditiile impuse de HG 500/2011, cu modificarile si completarile ulterioare si OMMFPS 1918/2011 pentru aprobarea procedurii si actelor pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la inspectoratul teritorial de munca pentru obtinerea parolei, precum si a procedurii privind transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal) in format electronic.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]