Cele mai scurte concedii de maternitate sunt prinse in legislatia romana

27 Septembrie 2013
27 Septembrie 2013
Resurse Umaneconcediu de maternitateconcedii maternitateindemnizatia de maternitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Potrivit unui studiu recent intitulat Caracteristicile Maternitatii si Cresterii Copilului si realizat de Accace, Romania ofera mamelor unul dintre cele mai scurte concedii de maternitate din Europa Centrala si de Est (ECE), de 126 de zile calendaristice, aflandu-se la egalitate cu Ucraina.

Prin comparatie, mamele din Bulgaria beneficiaza de 410 zile de concediu de maternitate, insa Slovenia acorda cel mai redus concediu pentru nasterea copiilor, de doar 105 zile.

Durata concediului de maternitate din Romania este egala cu recomandarea Organizatiei Internationale a Muncii, de 18 saptamani, dupa cum au explicat expertii Accace. Reglementarile internationale in vigoare impun, in prezent, ca o durata minima a concediului de maternitate nu poate fi mai mica de 14 saptamani.

Romania are totusi cea mai permisiva legislatie in ceea ce priveste acordarea acestuia si a indemnizatiei specifice, mamele putand beneficia de acestea dupa numai 22 de zile de cotizare la bugetul de asigurari in ultimele 12 luni. Printre cele mai putin restrictive tari in acordarea indemnizatiei de maternitate se numara Croatia, Polonia si Ucraina, care solicita doar ca mamele sa fie angajate in momentul acordarii concediului si a indemnizatiei de maternitate.

In ceea ce priveste valoarea indemnizatiei de maternitate, in regiune sunt state care acorda pana la 100% din media veniturilor mamei, inregistrate in perioade cuprinse intre 6 luni si un an, precum Serbia, Slovenia, Polonia, Croatia sau Ucraina. in Bulgaria, de exemplu, valoarea indemnizatiei scade la 95% din media veniturilor inregistrate in ultimii doi ani, in timp ce, in Romania, valoarea se ridica la 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni. in plus, parintii pot beneficia si de concediu pentru cresterea copilului, acesta fiind un drept transferabil atat la mama, cat si la tata, in majoritatea statelor analizate. Cel mai mic concediu pentru cresterea copilului se inregistreaza in Croatia, care acorda doar 180 de zile pentru primii doi copii, iar perioada poate fi extinsa pana la 900 de zile in cazul celui de-al treilea copil sau al gemenilor. Pe toata perioada concediului, parintii beneficiaza de o indemnizatie de 100% din media veniturilor din ultimele 6 luni.

Pe de alta parte, informeaza Accace, cel mai mare concediu pentru cresterea copilului, de 4 ani, se inregistreaza in Republica Ceha, unde parintii primesc o indemnizatie maxima de 440 de euro/luna.

Studiul a fost realizat luand in calcul datele furnizate de expertii in domeniu din 10 dintre tarile in care Accace este prezenta, atat prin sedii permanante, cat si prin intermediul partenerilor sai, si anume Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

Sursa: Agerpres





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]