Specialistii raspund: Concediul de maternitate al salariatei al carei CIM inceteaza de drept

concediu de maternitateconcedii maternitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam o speta deosebit de interesanta, ce are in prim plan situatia unei angajate insarcinate cu CIM pe perioada determinata. La data incetarii CIM de drept, salariata beneficiaza de concediu de maternitate, prenatal.
 
Dorim sa stim cine preia, in aceasta situatie, plata concediului de maternitate si unde prezinta angajata concediu de maternitate spre decontare.
 
Pentru rezolvarea acestei spete, tinem cont de prevederile art. 49 alin. (6) din Codul muncii. In situatia suspendarii CIM, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea CIM. Exceptie fac situatiile in care CIM inceteaza de drept.
 
In consecinta, la data expiratii duratei pentru care a fost incheiat CIM al salariatei aflate in concediu si indemnizatie de maternitate va inceta de drept, aceasta fiind preluata in plata indemnizatiei de casa de asigurari sociale de sanatate.
 
Conform prevederilor art. 93 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor OUG 158/2005, drepturile la concedii si indemnizatii care s-au nascut anterior situatiei de incetare a activitatii angajatorului sau inainte sa expire termenul pentru care a fost incheiat CIM, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
 
Indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in cazul drepturilor nascute inainte de situatia de incetare a contractului de munca vor fi platite pana la incetarea situatiei care a determinat necesitatea eliberarii de certificate medicale.
 
Va prezentam si actele care se depun la casele de asigurari de sanatate, pentru preluarea in plata din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate a drepturilor nascute anterior situatiilor prevazute la alin. (1):
 
a) lista angajatilor aflati in plata de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
b) situatia platii lunare a drepturilor pana la data depunerii documentatiei;
c) actul legal prin care s-a dispus incetarea raportului de munca, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale si alte acte prevazute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) in cazul expirarii termenului pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, se mai depune si copia de pe contractul individual de munca, cu viza inspectoratului teritorial de munca, dupa caz;
f) in cazul incetarii activitatii angajatorului, se mai depune si unul dintre urmatoarele acte:

- actul oficial care atesta inceperea procedurii de incetare a activitatii angajatorului (incheierea judecatorului-sindic, hotararea adunarii generale a actionarilor, ramasa definitiva, privind lichidarea administrativa);
- copie legalizata de pe certificatul de incheiere privind radierea din registrul comertului (pentru angajatori, agenti economici);
- confirmarea scrisa a expirarii valabilitatii sau a anularii autorizatiei de functionare ori a autorizatiei de libera practica (pentru angajatori, persoane fizice);
- procesul-verbal de insolvabilitate incheiat de unitatile fiscale teritoriale;
- copie legalizata de pe actul de desfiintare a organizatiei cooperatiei mestesugaresti;
- confirmarea scrisa a expirarii mandatului exercitat in cadrul autoritatii elective, executive, legislative sau judecatoresti;
- orice alte acte prevazute de legislatia in materie in vigoare la data incetarii activitatii angajatorului.
 
Drepturile preluate la incetarea activitatii angajatorilor sau la expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul individual de munca si achitate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si care, potrivit legii, trebuiau sa fie suportate din fondurile angajatorilor se recupereaza ulterior de catre casele de asigurari de sanatate, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.
 
In situatia in care termenul de plata a indemnizatiei expira intr-o zi nelucratoare, plata se considera in termen atunci cand este efectuata in ziua lucratoare imediat urmatoare.

Asadar, plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pentru drepturile care s-au nascut anterior situatiei de incetare a contractului de munca se efectueaza pana la incetarea situatiei care a determinat necesitatea eliberarii de certificate medicale.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de maternitateconcedii maternitate

Data aparitiei: 17 Martie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Specialistii raspund: Concediul de maternitate al salariatei al carei CIM inceteaza de drept Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]