Analizam o speta deosebit de interesanta, ce are in prim plan situatia unei angajate insarcinate cu CIM pe perioada determinata. La data incetarii CIM de drept, salariata beneficiaza de concediu de maternitate, prenatal.
Dorim sa stim cine preia, in aceasta situatie, plata concediului de maternitate si unde prezinta angajata concediu de maternitate spre decontare.
Pentru rezolvarea acestei spete, tinem cont de prevederile art. 49 alin. (6) din Codul muncii. In situatia suspendarii CIM, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea CIM. Exceptie fac situatiile in care CIM inceteaza de drept.
In consecinta, la data expiratii duratei pentru care a fost incheiat CIM al salariatei aflate in concediu si indemnizatie de maternitate va inceta de drept, aceasta fiind preluata in plata indemnizatiei de casa de asigurari sociale de sanatate.
Conform prevederilor art. 93 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor OUG 158/2005, drepturile la concedii si indemnizatii care s-au nascut anterior situatiei de incetare a activitatii angajatorului sau inainte sa expire termenul pentru care a fost incheiat CIM, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghidul HR-istului
Indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in cazul drepturilor nascute inainte de situatia de incetare a contractului de munca vor fi platite pana la incetarea situatiei care a determinat necesitatea eliberarii de certificate medicale.
Va prezentam si actele care se depun la casele de asigurari de sanatate, pentru preluarea in plata din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate a drepturilor nascute anterior situatiilor prevazute la alin. (1):
a) lista angajatilor aflati in plata de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
b) situatia platii lunare a drepturilor pana la data depunerii documentatiei;
c) actul legal prin care s-a dispus incetarea raportului de munca, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale si alte acte prevazute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) in cazul expirarii termenului pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, se mai depune si copia de pe contractul individual de munca, cu viza inspectoratului teritorial de munca, dupa caz;
f) in cazul incetarii activitatii angajatorului, se mai depune si unul dintre urmatoarele acte:
- actul oficial care atesta inceperea procedurii de incetare a activitatii angajatorului (incheierea judecatorului-sindic, hotararea adunarii generale a actionarilor, ramasa definitiva, privind lichidarea administrativa);
- copie legalizata de pe certificatul de incheiere privind radierea din registrul comertului (pentru angajatori, agenti economici);
- confirmarea scrisa a expirarii valabilitatii sau a anularii autorizatiei de functionare ori a autorizatiei de libera practica (pentru angajatori, persoane fizice);
- procesul-verbal de insolvabilitate incheiat de unitatile fiscale teritoriale;
- copie legalizata de pe actul de desfiintare a organizatiei cooperatiei mestesugaresti;
- confirmarea scrisa a expirarii mandatului exercitat in cadrul autoritatii elective, executive, legislative sau judecatoresti;
- orice alte acte prevazute de legislatia in materie in vigoare la data incetarii activitatii angajatorului.
Drepturile preluate la incetarea activitatii angajatorilor sau la expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul individual de munca si achitate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si care, potrivit legii, trebuiau sa fie suportate din fondurile angajatorilor se recupereaza ulterior de catre casele de asigurari de sanatate, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.
In situatia in care termenul de plata a indemnizatiei expira intr-o zi nelucratoare, plata se considera in termen atunci cand este efectuata in ziua lucratoare imediat urmatoare.
Asadar, plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pentru drepturile care s-au nascut anterior situatiei de incetare a contractului de munca se efectueaza pana la incetarea situatiei care a determinat necesitatea eliberarii de certificate medicale.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro