Adeverinta de vechime in munca pentru perioada ulterioara anului 2011 se elibereaza in conditiile art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 7 alin. (5) din HG 905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cine elibereaza adeverinta de vechime in munca
Potrivit art. 7 alin. (5) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
In adeverinta se mentioneaza salariul de baza brut mentionat in contractul individual de munca si inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor.
Reguli generale de care tinem cont in privinta adeverintei de vechime in munca 2024
1. Angajatorii sunt obligati sa infiinteze si sa transmita catre inspectoratul teritorial de munca registrul general de evidenta a salariatilor.
2. Angajatorii sunt obligati sa elibereze salariatului sau fostului salariat copii ale documentelor existente in dosarul personal si copii ale paginilor din registrul electronic cu inscrierile referitoare la persoana, impreuna cu un document care sa ateste activitatea pe care acesta a desfasurat-o, pe ce durata, cu ce salariu, cu ce vechime in munca, in meserie si in specialitate. ATENTIE! Aceasta trebuie eliberata in MOD OBLIGATORIU la incetarea CIM, indiferent daca salariatul a solicitat-o sau nu.
Art. 34 in Codul muncii prevede urmatoarele:
"La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate". 3. In situatia in care angajatorul nu poate elibera adeverinta de vechime in munca, aceasta poate fi solicitata de catre beneficiar la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia activeaza angajatorul/fostul angajator. Folositi linkul urmator pentru download model de adeverinta de vechime in format pdf. Model adeverinta vechime 2024
Retineti!
Desi nu este reglementat legal un model de adeverinta care sa ateste vechimea in munca, tinand cont si de elementele furnizate in extrasul din REVISAL, in practica s-a conturat opinia conform careia toate modificarile survenite asupra CIM, in special cele care pot afecta elementele mentionate de lege, trebuie inscrise corespunzator in adeverinta de vechime emisa de angajator.
MODEL ADEVERINTA VECHIME 2024
Denumire angajator
Date de identificare ale angajatorului (adresa completa, CUI)
Date de contact ale angajatorului (telefon, fax)
Nr.de inregistrare
Data inregistrarii
ADEVERINTA
Prin prezenta se atesta faptul ca dl/d-na..............................., posesor al B.I./C.I........................., seria.................., nr.................., CNP................................., a fost/este angajatul ......................, in baza actului administrativ de numire nr..................;/contractului individual de munca/, cu norma intreaga/cu timp partial de..........ore/zi, incheiat pe durata determinata/nedeterminata, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor cu nr......../......................... , in functia/meseria/ocupatia de .....................................…
Pentru exercitarea atributiilor stabilite in fisa postului aferenta contractului individual de munca/actului administrativ de numire au fost solicitate studii de nivel ..................... , in specialitatea....................…
Pe durata executarii contractului individual de munca/raporturilor de serviciu, dl./dna............................................. a dobandit:
- vechime in munca: .....................ani........luni.......zile
- vechime in specialitatea studiilor: ....................ani.............luni..........zile.
Pe durata executarii contractului individual de munca/raporturilor de serviciu au intervenit urmatoarele
mutatii (modificarea, suspendarea, incetarea contractului individual de munca/raporturilor de serviciu):
Nr. crt | Mutatia intervenita | Data | Meseria/functia/ocupatia cu indicarea clasei/gradatiei profesionale | Nr. si data actului pe baza caruia se face inscrierea si temeiul legal |
| | | | |
In perioada lucrata a avut..........................zile de concediu medical si ...................
concediu fara plata.
in perioada lucrata, d-lui/d-nei................................ nu i s-a aplicat nicio sanctiune disciplinara/ i s-a aplicat sanctiunea disicplinara..............................…
Cunoscand normele penale incidente in materia falsului in declaratii, certificam ca datele cuprinse in prezenta adeverinta sunt reale, exacte si complete.
Data Numele si prenumele reprezentantului legal al angajatorului,
Semnatura reprezentantului legal al angajatorului,
Stampila angajatorului
Se plateste o taxa de eliberare adeverinta vechime?
Angajatii pot cere si un extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de munca daca angajatorul nu poate elibera acest extras. Inspectoratele de munca elibereaza extrasul din Revisal din care sa rezulte activitatea desfasurata la angajator, in calitate de salariat, in cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Eliberarea adeverintelor de vechime se face in baza unei cereri scrise si se supune
unei taxe anticipate de 20 lei conform Ordin nr.826/2014 al MMFPSPV.
Eliberarea adeverintei de vechime se elibereaza in termen de 15 zile de la data depunerii cererii.
ITM Bucuresti: eliberare adeverinta vechime
Pentru a solicita prin ITM Bucuresti adeverinta de vechime in munca,
informatiile privind programul de eliberari CARNETE DE MUNCA/ADEVERINTE VECHIME/CERTIFICATE/C.C.M. este disponibil
AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<