"In situatia in care un copil obtine venituri din drepturi de autor, iar contractul de cesiune este incheiat intre cesionar si parintele lui (ca si reprezentant legal, deoarece este minor), pe care care dintre cei doi (minorul sau parintele) il declaram cu venituri in D112?"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 58 din Codul fiscal, sunt contribuabil care datoreaza plata impozitului pe venit:
a) persoanele fizice rezidente;
b) persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
c) persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania;
d) persoanele fizice nerezidente care obtin venituri prevazute la art. 129.
Astfel, Codul fiscal nu diferentiaza, in ceea ce priveste impozitul pe venit, contribuabilii in functie de varsta, persoanele fizice minore neavand din punct de vedere fiscal un tratament diferentiat. Intr-adevar in ceea ce priveste indeplinirea unor obligatii fiscale, capacitatea de exercitiu restransa astfel cum este reglementata de art. 41 din Codul civil limiteaza modul de indeplinire a acestora prin participarea parintilor ori reprezentantilor legali. Astfel, in conformitate cu prevederile art. 43 alin. (1) lit. a) si (2) din Codul civil, intrucat minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu are capacitate de exercitiu, actele juridice se incheie, in numele acestora, de reprezentantii lor legali, in conditiile prevazute de lege.
Prin urmare, din punct de vedere al impozitului pe venit, nu este relevanta varsta persoanei care realizeaza venitul impozabil, urmand a face obiectul declararii copilul minor in calitatea sa de contribuabil care realizeaza venitul din drepturi de autor. In raport cu modul de completare al Declaratiei 112, in Anexa nr. 1.2 – Asigurat, Sectiunea „Date de identificare a asiguratului” se completeaza de catre platitorul venitului cu datele de identificare ale copilului minor, inscriindu-se la Caseta „CNP/NIF” codul numeric personal al acestuia.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declansare conflict colectiv de munca in situatia existentei unui contract colectiv de munca. ExceptiiIntrebare: Se poate declansa conflict colectiv de munca in situatia existentei unui contract colectiv de munca, dar angajatorul refuza revendicarile organizatiei sindicale pe perioada negocierii unui act aditional la acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Data incetare CIMIntrebare: Avem un contract pe durata determinata, de la data de 18.06.2024 pana la data de 17.06.2025, cand operez in Revisal incetarea de contract?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<