In randurile urmatoare, vom incerca sa incadram fiscal costurile suportate de un angajator pentru un program de masterat organizat de o institutie de invatamant din Romania in colaborare cu o universitate straina. Costul pentru un salariat este de 7.000 euro.
Vom stabili astfel in ce masura cheltuielile pe care le va suporta angajatorul sunt costuri aferente formarii profesionale sau avantaje in natura si daca, in consecinta, se poate modifica fisa de post astfel incat sa reiasa necesitatea folosirii cunstintelor acumulate la MBA in responsabilitatile uzuale.
Solutia consultantului:
Conform art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Astfel cum prevede alin. (4) lit. n) al acestui articol, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatului legata de activitatea desfasurata de acesta pentru angajator.
Prin urmare, pentru a nu reprezenta avantaj in natura pentru salariat, pregatirea si perfectionarea angajatului trebuie sa fie legata de activitatea desfasurata de acesta pentru angajator.
Prevederea legala reglementata la art. 55 alin. (4) lit. n) din Codul fiscal nu este dezvoltata de normele metodologice astfel incat angajatorul trebuie sa dovedeasa legatura dintre cursurile a caror cheltuiala o suporta si activitatea desfasurata de salariat cu documentul din care reiese atributiile salariatului respectiv, fisa postului.
Prin urmare, in speta, daca MBA-ul are legatura cu activitatea desfasurata de salariat pentru angajator, fapt ce trebuie sa rezulte din fisa postului, costurile suportate de angajator nu vor intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale.