Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate in cazul veniturilor din drepturi de autor este reglementata de Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Beneficiarul veniturilor din drepturi de autor datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca nu realizeaza concomitent si:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;
c) venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
d) indemnizatii de somaj;
e) venituri din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) venituri care sunt neimpozabile;
g) venituri din pensii pâna la limita supusa impozitului pe venit.
In cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute mai sus, contributia se plateste de catre beneficiar in baza art. 259 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in sanatate, potrivit caruia, persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea [...], sunt obligate sa comunice direct Casei de asigurari alese veniturile, pe baza declaratiei de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate.