SSM si asigurarile impotriva accidentelor de munca

22 Iulie 2013
22 Iulie 2013
SSMIMM-uriasigurari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asigurarile impotriva accidentelor de munca pot avea un rol major in imbunatatirea SSM, impreuna cu reglementarile publice si alte stimulente.

Pe de o parte, costul indemnizatiilor achitate lucratorilor este foarte mare, constituind o reala sarcina financiara pentru asiguratori. Pe de alta parte, asiguratorii pot promova si asista imbunatatirile SSM in intreprinderi.

Costurile asigurarii pot fi semnificative, in functie de tipul activitatii.

Sistemele de asigurari difera mult intre statele membre. Insa, prin oferirea de stimulente financiare si de asistenta intreprinderilor, asiguratorii din intreaga UE pot controla sau chiar reduce numarul, gravitatea si costul cererilor de despagubire si, astfel, pot reduce riscul ca valoarea despagubirilor sa depaseasca primele facturate intreprinderilor.

In functie de sistemul national de asigurari, primele intreprinderilor sunt deseori legate de numarul si costul cererilor de despagubire si, astfel, imbunatatirea sistemelor SSM ale acestora contribuie direct la reducerea costurilor asigurarilor.

De asemenea, in anumite state membre au fost elaborate programe care presupun oferirea unor reduceri intreprinderilor care realizeaza anumite activitati SSM, precum investitii in echipamente mai sigure sau in formare. Astfel, sunt promovate activitatile preventive efective ale intreprinderilor, nu doar analizarea rezultatelor in ceea ce priveste numarul accidentelor.

Aceste modele de stimulare mai inovatoare ar trebui sa motiveze in mai mare masura mai ales IMM-urile, intrucât creeaza o legatura mai clara intre investitiile SSM si rentabilitatea economica. Pentru informatii suplimentare, consultati publicatia Forumului Agentiei "Eficacitatea stimulentelor economice pentru imbunatatirea securitatii si sanatatii profesionale" .

De asemenea, sunt elaborate programe de evaluare a sanatatii si securitatii care ofera indicatori "intermediari" cu privire la performantele din domeniul sanatatii si securitatii. Sunt concepute instrumente de autoevaluare destinate in mod special sa dea intreprinderilor o idee cu privire la performantele SSM ale acestora, ele având un impact pozitiv asupra indemnizatiilor de asigurare si, de asemenea, imbunatatind reputatia intreprinderii in ceea ce priveste SSM.

De asemenea, asiguratorii ofera stimulente pentru programele de reabilitare si revenire la lucru, deoarece acestea contribuie la imbunatatirea pe termen lung a sanatatii si bunastarii lucratorilor si reduc costul indemnizatiilor achitate lucratorilor.
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]