Norme SSM impotriva agentilor chimici cancerigeni: 53% din totalul deceselor legate de locul de munca sunt cauzate de cancer!

cancer locul de muncacancer angajaticancer deces profesional
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bolile profesionale cauzate de stres nu mai sunt o surpriza pentru nimeni, iar angajatii care mor anual din aceste motive este in crestere. Tocmai de aceea Uniunea Europeana (UE) a inceput sa ia masuri in acest sens.


Responsabil de 53 % din totalul deceselor legate de locul de munca, cancerul reprezinta principala cauza de mortalitate profesionala din Uniunea Europeana. Pentru a imbunatati protectia lucratorilor impotriva agentilor chimici cancerigeni, Comisia a prezentat deja trei runde de modificari ale Directivei privind agentii cancerigeni si mutageni (2004/37/CE) cu scopul de a limita expunerea la aceste substante. 27 de agenti chimici cancerigeni sunt acum acoperiti de directiva, dintre care 26 au fost adaugati sau actualizati in cursul mandatului Comisiei Juncker.

Parlamentul European, Consiliul si Comisia au ajuns la un acord provizoriu cu privire la cea de-a treia propunere a Comisiei de extindere a listei agentilor chimici cancerigeni recunoscuti la locul de munca. Prin acest acord, cinci agenti chimici cancerigeni suplimentari vor fi inclusi in Directiva privind agentii cancerigeni si mutageni.


Mai multe despre normele SSM si parerile expertilor in acest sens poti citi si pe PortalSSM.ro >>>

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca a salutat incheierea acordului prin urmatoarea declaratie:

„Prin intermediul a trei actualizari succesive ale Directivei privind agentii cancerigeni si mutageni, am facut un pas fundamental catre protejarea lucratorilor europeni de cel mai mare ucigas silentios de la locul de munca: cancerul. Acordul de astazi privind cea de-a treia propunere a Comisiei va imbunatati conditiile de munca a peste 1 milion de lucratori din UE si va preveni peste 22 000 de cazuri de boli profesionale. El va contribui la crearea de locuri de munca mai sanatoase si mai sigure, ceea ce reprezinta un principiu fundamental al Pilonului european al drepturilor sociale. Acest acord va asigura, de exemplu, o mai buna protectie a lucratorilor in sectoarele de productie a bateriilor din nichel-cadmiu, de topire a zincului si a cuprului, in laboratoare, in domeniul produselor electronice, in domeniul funerar si al imbalsamarii, precum si in sectoarele constructiilor, sanatatii, materialelor plastice si reciclarii. In acelasi timp, norme clare si simple in materie de sanatate si siguranta privind aceste cinci substante chimice vor aduce beneficii intreprinderilor de pe piata noastra interna. O atentie deosebita a fost acordata sprijinirii intreprinderilor mici si a microintreprinderilor in ceea ce priveste respectarea noilor norme.

Acordul confirma inca o data angajamentul ferm al tuturor actorilor de a respecta Pilonul european al drepturilor sociale. Doresc sa adresez multumirile mele raportorului Laura Agea si raportorilor alternativi ,in numele Parlamentului European, precum si Presedintiei romane si predecesorilor acesteia, in numele Consiliului. Acest acord ar trebui acum sa fie confirmat cu rapiditate pentru a se garanta faptul ca noile norme sunt in vigoare pentru alegerile europene din mai 2019.”



Acordul va fi transmis Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper) al Consiliului in vederea aprobarii. Odata ce reprezentantii permanenti ai statelor membre confirma acordul, acesta va fi supus unui vot final in plenul Parlamentului European.


Prima modificare a Directivei privind agentii cancerigeni si mutageni a fost adoptata ca Directiva 2017/2398 de catre colegiuitori la sfarsitul anului 2017...citeste continuarea pe Europa.eu >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cancer locul de muncacancer angajaticancer deces profesional

Data aparitiei: 30 Ianuarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Norme SSM impotriva agentilor chimici cancerigeni: 53% din totalul deceselor legate de locul de munca sunt cauzate de cancer! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]